Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE

© Pixabay / PijonПачки евро
Пачки евро - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Abonare
Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană, a fost prezentat președintelui Maia Sandu.
CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Cele 600 de milioane de euro, bani incluși în planul de redresare economică a Republicii Moldova, vor ajunge în țara noastră doar după ce autoritățile vor îndeplini anumite condiții impuse de Uniunea Europeană pentru a putea primi acest suport. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat în cadrul unui briefing de presă că una din condiții pentru obținerea acestei asistețe macrofinanciare este progresul în investigarea furtului miliardului. 
„Ca să obținem această asistență este nevoie de implicarea și eforturile susținute de toate instituțiile statului. În cazul „furtului miliardului”, este nevoie de aportul concret al Procuraturii Generale și mai departe al sistemului judecătoresc. Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba bine așa încât să putem să beneficiem de această asistență”, a declarat Maia Sandu după întrevederea cu misiunea Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, director general-adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Societate
Se întâmplă în campania electorală: UE anunță că va oferi o sumă colosală Moldovei
Misiunea a sosit la Chișinău pentru a prezenta Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat ieri de Comisia Europeană. Potrivit președintelui, dacă Moldova va primi acești bani, aceștia vor fi utilizați pe domenii. Astfel, aproximativ 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea banilor publici. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a proiectelor din comunități sunt programate aproximativ 100 de milioane de euro. Pentru investițiile în infrastructură sunt planificate 230 de milioane de euro din totalul celor 600 pe care Republica Moldova ar putea să le primească din partea Uniunii Europene. Maia Sandu informează că la pilonul ce ține de infrastructură este inclusă și conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Șeful statului spune că o bună parte din acești bani sunt donații. 
„Acești bani sunt o combinație de instrumente. O bună parte din ei sunt donații. O parte din ei sunt credite la condiții foarte bune, așa cum a fost și în cazul altor programe de sprijin din partea Uniunii Europene”, a mai spus Maia Sandu. 
Pentru pilonul patru, care presupune sprijin pentru educație, sunt planificate 25 de milioane de euro, iar pentru cel care ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului sunt planificate 25 de milioane de euro. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova pentru a beneficia de acest suport financiar mai sunt incluse lupta cu corupția, reforma justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri, eforturi pentru combaterea crizei pandemice. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0