Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Întrevedere în formatul 5+2: Ce decizii au fost luate

© Sputnik / Mihai CarausТирасполь
Тирасполь  - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Abonare
Garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului rămâne o prioritate pentru Chișinău.
CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Subiectul relansării activității Comisiei Unificate de Control și cel al înlăturării posturilor unilaterale de control ce încalcă regimul Zonei de Securitate au fost abordate în cadrul întrevederii vicepri-ministrului Olga Cebotari cu o delegație a reprezentanților și mediatorilor și observatorilor din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanții formatului 3+2, mediatori și observatori în procesul de reglementare a conflictului transnistrean - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Societate
Ce a spus Maia Sandu la întrevederea cu reprezentanții OSCE despre situația transnistreană
Partea moldovenească a informat partenerii internaționali despre situația actuală în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. În context, Olga Cebotari a menționat prioritățile pentru Chișinău, cum ar fi garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, dar și protecția sănătății populației și combaterea eficientă a COVID-19.
La fel, prioritate rămâne și soluționarea problemelor înfruntate de către școlile cu predare în grafie latină, inclusiv cea a asigurării cu sedii proprii și de către fermierii din raionul Dubăsari. Cebotari a reiterat importanța menținerii funcționalității și a productivității în toate formatele de negocieri, inclusiv în Comisia Ubificată de Control și relansarea lucrărilor formatului „5+2”, cu inițierea consultărilor pe marginea parametrilor modelului de reglementare.
Здание министерства иностранных дел РФ в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Rusia
Rusia este gata să contribuie la avansarea dialogului Chișinău - Tiraspol  
„Referitor la domeniul drepturilor omului a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu detenția ilegală a unor cetățeni ai Republicii Moldova în regiune și specificată necesitatea restabilirii echitabile a drepturilor acestora, precum și reiterat apelul de a fi rezolvată durabil tema liberei circulații pentru toate categoriile de cetățeni, cu deplasarea nestingherită a oficialilor de pe malul drept ce efectuează vizite cu caracter privat sau trec prin localitățile din regiune”, este precizat în informarea de presă emisă de Biroul pentru Reintegrare.
Un alt subiect discutat ține de avansarea în realizarea înțelegerilor din pachetul convențional Berlin+, în particular pe dimensiunea asigurării bunei funcționări a instituțiilor de învățământ moldovenești, accesului la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a dezvoltării noilor inițiative ce vin în sprijinul populației. Mai exact, este vorba de achiziționarea cu suportul donatorilor externi și punerea în circulație a noilor feriboturi pentru a transporta pasagerii și mărfurile peste râul Nistru, finanțarea lucrărilor de reconstrucție capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, deschiderea unei linii noi de troleibuz pe cursa „Bender-Varnița-Gura Bâcului”.
În cadrul întrevederii, cei prezenți au discutat despre desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate la care trebuie să fie asigurat dreptul electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare.
„A fost exprimată ferma convingere că în prezența unui sprijin constant din partea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” se va reuși atingerea unor noi rezultate tangibile în măsură să stimuleze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și să avanseze procesul de reglementare transnistreană”, mai este precizat în comunicatul Biroului.
Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2020
Societate
Ce spune liderul de la Tiraspol despre victoria Maiei Sandu
Delegația mediatorilor și observatorilor a fost condusă de către Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting.
Aminti, și șeful statului Maia Sandu s-a întâlnit în această dimineață cu membrii delegației. În cadrul discuției s-a vorbit despre principiile soluționării conflictului transnistrean pe cale pașnică, prin dialog, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
De precizat, începând cu 1 septembrie curent, accesul în traficul rutier internațional, va fi asigurat doar în privința mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăci de model neutru și însoțite de autocolantul „MD”, în conformitate cu prevederile Deciziei protocolare „Cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activitate comercială” din 24 aprilie 2018, Legii nr.170/2018 și Hotărârii Guvernului nr.847/2018. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0