Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic, despre efectele țigărilor: Oamenii plătesc ca să-și distrugă sănătatea

© Sputnik / Mihai CarausМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2021
Abonare
De Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai, medicul generalist Iurie Cușnir a vorbit despre dauna fumatului asupra sănătății și motivele pentru care oamenii cad în capcana acestui drog.
Medic, despre efectele țigărilor: Oamenii plătesc ca să-și distrugă sănătatea

Nu este un secret pentru nimeni faptul că fumatul dăunează sănătății. Despre efectele nocive ale tutunului avertizează și inscripțiile pe pachetele de țigări, însă cu toate acestea oamenii continuă să fumeze. Mai mult, acest obicei devine tot mai popular în rândul tinerei generații.

"Copiii îi imită pe adulți. Ei consideră că fumatul îi face mai maturi, le dă autoritate. De multe ori ne mințim pe noi înșine  – fumăm ca să scăpăm de stres, de greutăți, ne relaxează, dispar pe o clipă toate grijile. Și producătorii sunt interesați să ne manipuleze – pun multe substanțe otrăvitoare, substanțe aromatice care să ne atragă și să provoace dependența. Puțini sunt cei care renunță la fumat odată ce au început să fumeze țigări. Cel mai trist este faptul că tinerii cad în această capcană", a relatat Iurie Cușnir.

Potrivit medicului, mulți dintre cei care fumează nu conștientizează riscul la care se expun sau mai bine zis nici nu doresc să înțeleagă cât de nociv este tutunul pentru sănătate. Cu trecerea anilor însă, problemele de sănătate din cauza fumatului își vor spune cuvântul.

Valeriu Bîlba - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2020
Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba

"La început omul o ia ca pe o joacă. Ulterior, încep o serie de probleme. Peste 75 procente din oamenii care fac infarct sunt fumători, 95 la sută din cei care suferă de cancerul aparatului respirator sunt fumători. Tutunul afectează aparatul reproductiv, apoi ne mirăm de ce se nasc copii cu handicap. Cel mai grav este că oamenii plătesc ca să-și dăuneze sănătății", a conchis Cușnir.

De menționat că în Republica Moldova aproximativ 25 la sută din populație sunt fumători, iar vârsta medie când începe să fumeze moldovenii este de 18 ani. Anual, 5 mii de cetățeni mor din cauza acestui obicei nociv.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0