Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba

© Photo : Arhivă personală / Valeriu BîlbaValeriu Bîlba
Valeriu Bîlba - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în medicină Valeriu Bilba, medic oncolog-pneumolog din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de ce consumul de tutun contribuie la apariția și dezvoltarea cancerului.
Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba

Potrivit savantului, substanțele toxice din fumul de țigară afectează genele organismului responsabile de prevenirea apariției cancerului.  

”Principalul mod prin care fumatul poate cauza cancer este afectarea ADN-lui, inclusiv a genelor cheie care ne protejează de cancer. Multe dintre substanțele chimice din fumul de țigară, inclusiv benzenul, poloniul și nitrosamina, provoacă leziuni la nivel de ADN. Din cauza fumatului, organismul elimină greu elementele toxice din corp, care afectează sistemul imunitar”, a explicat Valeriu Bîlba.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 50% dintre pacienții oncologici s-au îmbolnăvit ca urmare a consumului de tutun. Dintre ei, majoritatea a dezvoltat cancer pulmonar. În ce măsură aceste statistici corespund situației din Republica Moldova, unde anual sunt înregistrate 900 cazuri noi de cancer bronho-pulmonar?

”Dintre cei 900 de bolnavi de cancer bronho-pulmonar, înregistrați anual, 95 % sunt fumători înrăiți. Boala predomină în rândul bărbaților. Și femeile afectate au fost fumătoare. Doar 15% dintre cazurile noi de cancer bronho-pulmonar sunt depistate în stadiul I, când putem aplica tratamente radicale. O bună parte însă sunt fumători înrăiți, care suferă de patologii concomitente, cum ar fi cele cardiace, neurologice, endocrine, diabetul zaharat. În aceste cazuri este imposibil de a aplica tratamente radicale”, a precizat Valeriu Bîlba.

De asemenea, doctorul în medicină constată că tot mai multe persoane tinere se îmbolnăvesc de cancer bronho-pulmonar. Despre această situație vorbește și Studiul Global al Adolescenților despre Fumat, realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit cercetării, 16,3% dintre adolescenții de 13 - 15 ani din țara noastră sunt fumători activi, iar 10% dintre ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite.

4500 de persoane decedează în țara noastră, în fiecare an, ca urmare a bolilor declanșate de consumul de tutun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0