Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce divorțează moldovenii: Motivele care îi determină să facă acest pas

© Sputnik / OsmatescoNatalia Caraman și Aurelia Irodoi
Natalia Caraman și Aurelia Irodoi - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Abonare
Căsătoriile și divorțurile în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în studioul Sputnik Moldova, în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
După câți ani de căsătorie divorțează moldovenii și care sunt principalele motive?

Șefa Serviciului de Stare Civilă Botanica, Natalia Caraman, a precizat pentru Sputnik Moldova că statisticile cu privire la datele ce țin de divorț sunt diverse, însă în ultimii ani, specialiștii au remarcat că adesea cei care decid să întrerupă căsătoria sunt persoanele cu o vârstă mai înaintată și care au trăit împreună 10 sau chiar 15 ani.

Motivele pe care le invocă cuplurile sunt diferite, dar în același timp specifice pentru familiile de moldoveni care ajung în pragul divorțului.

Mâini - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Societate
S-au despărțit după două zile de la căsătorie: De ce divorțează moldovenii
"Neînțelegerile familiale, lipsa apariției copiilor, infidelitatea și incompatibilitate – acestea sunt motivele generale pe care le indică cetățenii la desfacerea căsătoriei. De obicei, cuplurile care au trăit mulți ani împreună, indică argumente serioase și nici faptul că au copii mari nu-i împiedică", a declarat Natalia Caraman.

În același timp, sunt și cazuri când moldovenii divorțează și după un an sau doi de căsătorie. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul tinerilor. Deși unii specialiști estimau o creștere la capitolul divorțuri în perioada pandemică, Natalia Caraman a precizat că nu a existat o diferență semnificativă în acest sens.

"Am înregistrat chiar o mică scădere a divorțurilor. Cred ca acest lucru se datorează faptului că activitatea Serviciului de Stare Civilă a fost stopată o perioadă, iar oamenii nu puteau depune declarațiile de desfacere a căsătoriei", a subliniat invitata.

Natalia Caraman a mai adăugat că în lunile ianuarie-aprilie 2020 au fost înregistrate 3 829 de căsătorii. Acest număr este cu peste 484 mai mic, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019.

"Pe fonul restricțiilor impuse de autorități, în luna aprilie am înregistrat cel mai mic număr de căsătorii", a precizat interlocutoarea.

În același timp, mediatoarea Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț.

Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Evoluția căsătoriilor și divorțurilor în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
În Moldova avem mai multe nunți sau mai multe divorțuri – statistică
"Medierea oferă posibilitatea de a soluționa un conflict într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. În perioada pandemică tehnologiile au permis ca procesul de mediere să fie executat prin discuții telefonice, platforme video ș.a.", a precizat Aurelia Irodoi.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere, susține specialistul.

"Din propria experiență pot afirma faptul că consultațiile cu privire la procesul de divorț, partajul de avere, educația și întreținerea copilului ș.a. au fost într-un număr mai mare decât în anii precedenți. Sunt mai mulți factori care au declanșat conflictele în familiile moldovenilor și chiar au contribuit la divorț", a subliniat mediatoarea.

De menționat că în 2021 se atestă deja o creștere a numărului de căsătorii. Comparativ cu anul precedent, au fost înregistrate deja cu aproximativ 1 120 mai multe căsătorii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0