Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medierea – o practică tot mai solicitată de cuplurile care divorțează

© Sputnik / OsmatescoAurelia Irodoi
Aurelia Irodoi - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Abonare
Cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț.
Medierea – o practică tot mai solicitată de cuplurile care divorțează

Numărul persoanelor care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva rapid litigiile a crescut în anul 2020. Potrivit mediatoarei Aurelia Irodoi, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

"Medierea oferă posibilitatea de a soluționa un conflict într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. În perioada pandemică tehnologiile au permis ca procesul de mediere să fie executat prin discuții telefonice, platforme video ș.a.", a precizat Aurelia Irodoi.

Potrivit ei, deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere, susține specialistul.

Обучение на удаленке - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Societate
Litigiu inedit rezolvat prin mediere: Conflictul creat de un elev din Chișinău

"Din propria experiență pot afirma faptul că consultațiile cu privire la procesul de divorț, partajul de avere, educația și întreținerea copilului ș.a. au fost într-un număr mai mare decât în anii precedenți. Sunt mai mulți factori care au declanșat conflictele în familiile moldovenilor și chiar au contribuit la divorț", a subliniat mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a remarcat că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și cooperare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0