Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Litigiu inedit rezolvat prin mediere: Conflictul creat de un elev din Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausОбучение на удаленке
Обучение на удаленке - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Abonare
Cum a fost soluționat un conflict generat de elevul unui liceu din Chișinău – un caz inedit despre care a vorbit într-o emisiune la Sputnik Moldova mediatoarea Aurelia Irodoi.

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. La vremuri noi – noi provocări. Mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit în emisiunea „Atitudini” din 17 februarie de la Sputnik Moldova, moderată de Maria Dimineț, despre un caz absolut nou din practica ei.

Teren de fotbal - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2021
Societate
Veste bună pentru elevii pasionați de fotbal: Primăria Capitalei va renova șase stadioane

Situația de conflict a apărut în contextul pandemiei de COVID-19, când elevii au început să învețe „la distanță”, în cadrul orelor desfășurate online.

A fost solicitată în calitate de mediator într-un conflict școlar a cărui esență a fost următoarea: un elev din clasa a șasea a unui liceu din Chișinău perturba lecțiile online. Când profesorul le preda elevilor tema, el intervenea în transmisiune, difuzând tot felul de filmulețe haioase.

La un moment dat, s-a înțeles cine anume strică lecția, iar președintele comitetului părintesc a contactat mediatorul de litigii. 

Părinții celorlalți elevi erau foarte supărați pe acea stare de lucruri și chiar „erau gata să apeleze la o instanță de judecată”, cereau și exmatricularea elevului poznaș.

© Sputnik / OsmatescoAurelia Irodoi
Litigiu inedit rezolvat prin mediere: Conflictul creat de un elev din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Aurelia Irodoi

La rândul lor, părinții băiatului care intervenea online cu filmulețe se apărau, spuneau că elevul este stresat de noua atmosferă, este afectat psihologic.

Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Societate
Ce pedeapsă cere primarul Ion Ceban pentru fetele bătăușe: Nu putem creşte „monştri”

„N-a fost nevoie de o mediere clasică, a fost suficientă o singură întâlnire între părți – membrii comitetului părintesc și părinții elevului care difuza filmulețele haioase”, a povestit mediatoarea Aurelia Irodoi.

Părțile au discutat, au văzut probele.

„Soluția a fost ca părinții elevului care a provocat conflictul să-i acorde mai multă atenție cât timp decurg lecțiile. De fapt, era un elev bun când lecțiile se desfășurau în regim normal. (...) A fost o soluție bună, nimeni n-a fost exmatriculat”, a spus Aurelia Irodoi.

În cadrul emisiunii, mediatoarea a constatat că, din anul 2020, a sporit semnificativ numărul persoanelor ce au apelat la mediatori pentru a-și rezolva litigiile. Creșterea a fost, implicit, o consecință a restricțiilor impuse din cauza pandemiei.

„Mulți au apelat la un mediator chiar la sfatul avocaților lor”, a spus Aurelia Irodoi.

Practica medierii litigiilor este o alternativă a procesului de judecată, o cale de a soluționa conflictul într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp.

Discuțiile între părți sunt organizate de mediator inclusiv prin legătură video live – astfel oamenii se aud și se înțeleg mai bine, își pot demonstra fotografii și alte probe, iar soluționarea litigiului, ajungerea la o înțelegere amiabilă între părți devine mai ușoară astfel, a adăugat mediatoarea.   

O lege ce reglementează soluționarea litigiilor printr-un proces de mediere a fost adoptată în 2007 și a intrat în vigoare în 2008, iar o lege mai nouă a început să funcționeze din 2015. A fost însă o surpriză și pentru mediatori că abia în anul 2020 medierea a devenit atât de populară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0