Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Consiliul European rămâne la formula ostilă față de Rusia

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaФлаги России, ЕС
Флаги России, ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Liderii statelor UE reuniți la Bruxelles au folosit prilejul pentru a reitera atitudinea anti-Rusia, tradusă sub forma unei ”condamnări” a actelor Rusiei la adresa UE.

BRUXELLES, 26 mai – Sputnik, Daniela Porovăț. La reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles la care participă și președintele român Klaus Iohannis, liderii statelor UE au anunțat întocmirea unui raport privind viitorul relațiilor dintre Europa și Moscova, lansându-se totodată o ”condamnare” a ceea ce Consiliul numește acte ale Rusiei îndreptate împotriva UE.

Игорь Додон и Владимир Воронин - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Când și de ce se va despărți Voronin de Dodon
De asemenea, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit să doneze cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului și să susțină dezvoltarea capacităților de producție locale în țările terțe care au nevoie de sprijin, potrivit concluziilor adoptate astăzi, în cea de-a doua zi a Consiliului European extraordinar de la Bruxelles.

“UE și statele sale membre se angajează să accelereze distribuția de vaccinuri pentru a sprijini țările care au nevoie, cu obiectivul de a dona cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului și să sprijine dezvoltarea capacităților de producție locale în conformitate cu Declarația de la Roma a Summitului Global privind Sănătatea“, a decis Consiliul European.

Decizia liderilor europeni urmează anunțului președintelui SUA, Joe Biden, care și-a asumat că țara sa va dona 80 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

Roman Chircă - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Expert: Marea dilemă pe care o va avea Guvernul după alegeri
În continuarea concluziilor pe tema COVID-19, liderii europeni au salutat acordul între instituțiile UE privind certificatul digital COVID și au solicitat revizuirea recomandărilor Consiliului până la jumătatea lunii iunie pentru a facilita libera circulație în interiorul Uniunii.

O altă temă de actualitate a fost situația din Belarus, iar liderii europeni au dat undă verde adoptării de sancțiuni economice împotriva Belarusului și suplimentării listei de interdicții pentru oficiali și entități din cadrul regimului condus de Aleksandr Lukașenko. Cei 27 de șefi de stat sau de guvern au mai solicitat Consiliului UE să includă pe lista de sancțiuni persoane și entități din Belarus, să adopte “sancțiuni economice țintite”, să adopte măsurile necesare “pentru a interzice survolul spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și să prevină accesul în aeroporturile din UE ale zborurilor operate de aceste companii”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0