Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Marea dilemă pe care o va avea Guvernul după alegeri

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Abonare
Expertul economic Roman Chircă consideră că Guvernul care va fi format după parlamentare va avea o misiune dificilă, fie se va axa pe un program cu un grad mai mare de independență în politicile interne, fie va executa în totalitate recomandările FMI-lui.
Expert: După parlamentare noul Guvern al Moldovei va trebui să aleagă între...

Expertul Roman Chircă spune că viitorul Guvern va avea o dilemă între a promova o politică mai suverană în domeniul social și monetar, în raport cu marea finanță internațională sau de a executa în totalitate recomandările FMI.

заброшенный завод - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Ipocrizia guvernanților de la Chișinău: ruinarea economiei dată drept mare succes
Totodată, mai spune Chircă, Moldova se va confrunta în a doua jumătate a anului cu problema acoperirii deficitului bugetar care constituie, conform Legii Bugetului pentru anul în curs, 14 miliarde de lei.

Expertul este de părere că formarea unui Guvern, după alegeri, care nu ar avea nici o rezistență din exterior față de politicile care nu sunt în avantajul Moldovei, poate avea consecințe  pentru economia statului nostru. El spune că după parlamentare se va vedea care vor fi măsurile și acțiunile Guvernului de susținere a economiei, care va fi gradul de independență în ceea ce privește promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare față de recomandările FMI-lui, dar și implementarea unor măsuri noneconomice cum ar fi consolidarea statului de drept sau politicile anticorupție.

Șantier de construcție - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
"Prețul" unui ucrainean în Europa, dar iată cât "costă" un moldovean
„Mulți lideri globali preferă să pună Moldova în standby, într-un regim în care nici să nu dezvolte, dar nici să nu moară de foame, iar staționarea într-o astfel de postură a economiei moldovenești va avea consecințe degradante. Soluția ar fi să găsim un consens, să ne bazăm pe forțele proprii interne. Formarea unui Guvern, după alegeri, care nu ar avea nici o rezistență față de cerințele din exterior, care, câteodată, nu sunt în avantajul Moldovei, poate avea consecințe pentru economia statului nostru”, a precizat Roman Chircă.

Potrivit experților economici, principalele surse de finanțare a deficitului bugetar pentru anul acesta sunt cele externe, dar și utilizarea surselor interne cum ar fi fonduri din vânzarea de titluri de stat emise, venituri din privatizarea proprietăților de stat sau recuperarea activelor de la băncile fraudate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0