Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când și de ce se va despărți Voronin de Dodon

© Photo : Facebook / Dodon IgorИгорь Додон и Владимир Воронин
Игорь Додон и Владимир Воронин - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Abonare
Bineînțeles că în politică alianțele sunt, mai curând, conjuncturale, chir dacă aliații împărtășesc aceeași convingeri și aceeași doctrină politică. Și asta pentru că interesele sunt diferite.

Excepție nu face nici alianța dintre PCRM și PRSM, care astăzi este întruchipată de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Владимир Воронин - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Politică
PAS sau blocul PCRM-PSRM: Cine va obține mai multe mandate după alegeri
Bineînțeles că alianța dintre partidului lui Vladimir Voronin și Igor Dodon se va menține dacă Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, eventual și împreună cu voturile deputaților din Partidul Șor, va forma o majoritate parlamentară. Dacă vor fi la guvernare, tandemul Voronin-Dodon se va menține.

Dar iată dacă PAS și Blocul lui Renato Usatîi va avea măcar 51 de voturi, atunci alianța PCRM-PSRM va trece în opoziție și se va desface în mod sigur. În opoziție este mai comod să fii pe ciont propriu. Mai ales că, cel mai probabil, PCRM va putea să formeze o fracțiune parlamentară proprie, alta decât cea a socialiștilor, ceea ce îi va oferi pârghii de manifestare importante în viața politică și activitatea parlamentară.

Renato Usatîi - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
De ce europenii l-au îndrăgit atât de mult pe Renato Usatîi
Acum aici ar mai fi un factor de luat în calcul: câte se va menține alianța PAS-Renato Usatîi, dacă cumva aceasta va deține majoritatea. Între PAS și Maia Sandu, pe de o parte, și Renato Usatîi și partidul lui, pe de altă parte, există mari incompatibilități care vor fi cumva înăbușite în cazul unei guvernări de succes. Dar așa cum situația este extrem de proastă și viitoarea guvernare, oricare ar fi ea, se va confrunta cu mari probleme și cu mari insuccese, care, pur și simplu, sunt inerente, atunci s-ar putea ca Usatâi să se desolidarizeze de partidul prezidențial al lui Sandu. Și atunci alianța comuniștilor și socialiștilor ar putea fi din nou în cărți. Sau poate Usatîi va face alinată doar cu PSRM, și așa estre posibil.

Президенты Молдовы и Германии Майя Санду и Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar spune despre Moldova ceea ce a zis Steinmeier
Așa sau altfel, adică la guvernare sau în opoziție, alianța cu socialiștii este o mare victorie pentru Vladimir Voronin, în plan personal. Bătrânul politician își va încheia cariera politică fiind deputat, lider de partid, care iată a câta oară aduce PCRM în Parlament.

Dar și pentru PSRM această alianță este una care, cel puțin, dă bine la public. Ea îi face pe socialiști și pe liderul lor, Igor Dodon, să fie percepuți ca niște politicieni maleabili politic, flexibili, receptivi și adaptabili la schimbările pe de scena politică, și nu ca pe niște politicieni anchilozați, ostatici ai trecutului politic glorios.

Mai rău se va prezenta sub acest aspect tandemul Maia Sandu - Renato Usatîi dacă partidele celor doi vor constitui o alianță post electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0