Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalul cărnii de la Piața Centrală: Alte două persoane, reținute

© Sputnik / Mihai CarausЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Abonare
Mai mulți șefi de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dar și medici-veterinari sunt într-o schemă de corupție.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Dosarul certificatelor false eliberate pentru comercializarea cărnii continuă. Alte două persoane au fost reținute pentru 72 de ore fiind învinuite de corupere. Este vorba despre şeful adjunct al Direcţiei municipale siguranţa alimentelor Chişinău şi un medic sanitar-veterinar. Ofițerii CNA au efectuat dimineață percheziţii acasă, la birourile şi în automobilele acestora. La domiciliul unuia dintre ei au fost depistați 3 335 de euro, 330 de dolari şi 33 500 de lei.

Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Societate
Scandalul cărnii de la Piața Centrală: Angajații ANSA în arest

Astfel, mai mulţi funcţionari ai Direcţiei Municipale Siguranţa Alimentelor Chişinău, inclusiv medici-veterinari, fac obiectul anchetei, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA. În urma probelor acumulate s-a constat că unii şefi ai Direcţiei, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri şi bani de la agenţii economici pentru a le perfecta autorizaţiile necesare. Cei din urmă achitau pentru a primi certificatele de calitate. Aceștia mai erau scutiți de controalele sanitar-veterinare planificate şi de alte verificări privind respectarea cerințelor anti COVID-19.

"S-a stabilit că şeful-adjunct al Direcţiei  ar fi pretins, acceptat și primit sistematic mijloace financiare, precum și produse alimentare, de la subalternii săi. În perioada documentată, săptămânal, în fiecare zi de vineri, mai mulţi medici sanitari-veterinari îi ofereau bunuri sub formă de diferite produse alimentare. El  accepta și primea aceste bunuri pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul ANSA. Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea, fără impedimente, a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum şi pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenţionale pentru neregulile depistate în urma controalelor", este precizat în comunicatul CNA.
Carne de porc fără acte de proveniență - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Societate
Nici nu ne imaginăm ce mâncăm: Iată ce carne cumpărăm din Piața Centrală - VIDEO

Amintim că, pe 20 aprilie, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0