Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nici nu ne imaginăm ce mâncăm: Iată ce carne cumpărăm din Piața Centrală - VIDEO

© Photo : Inspectoratul General al PolițieiCarne de porc fără acte de proveniență
Carne de porc fără acte de proveniență - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Abonare
Ofițerii CNA au descins în această dimineața la Piața Centrală din Capitală. Cinci persoane au fost reținute pentru că emiteau certificate de calitate false contra unei taxe. Printre cei reținuți sunt și agenți economici.

CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și agenți economici, au ajuns pe mâna ofițerilor CNA.

Aceștia sunt cercetați în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Persoanele sunt bănuite că ar fi eliberat certificate de calitate și sanitar-veterinare falsificate, contra plată, mai multor comercianți de carne din Piața Centrală.

Oamenii legii au desfășurat investigațiile timp de trei luni, iar în această perioadă au fost acumulate mai multe probe. Potrivit CNA, angajații Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor din municipiul Chișinău ar fi perceput de la agenții economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piața Centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecție pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunțit. Astfel, verificarea mărfii se efectua superficial, iar pe tarabe ajungea carne de calitate proastă, astfel fiind pusă în pericol siguranța alimentară a cetățenilor. 

„Dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei pentru o unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcție de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Mărimea mitei însă se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieței ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate”, se menționează în comunicatul de presă a CNA. 

Potrivit CNA, agentul economic care furniza pe piață peste 30 de carcase de carne plătea drept taxă câteva mii de lei la fiecare partidă. Mai mult, timp de trei luni cât au durat investigațiile, s-a stabilit că suma pretinsă drept mită s-a ridicat la o sută de mii de lei, însă anchetatorii presupun că suma reală ar fi mult mai mare. 

Marți dimineața, ofițerii CNA au efectuat percheziții la domiciliile și în birourile suspecților, în halele din Piața Centrală. Au fost reținute cinci persoane, printre care trei medici veterinari și doi agenți economici. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la zece ani de pușcărie, amendă penală și privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0