Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Un control medical îți poate salva viața: Investigația pe care trebuie să o treci

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Climașevschi și Ina Vutcariov
Iurie Climașevschi și Ina Vutcariov - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Abonare
Potrivit estimărilor medicilor, mii de moldoveni nu știu că sunt infectați cu HIV. Specialiștii susțin că fenomenul ia amploare din cauza iresponsabilității cetățenilor, iar răspândirea este inevitabilă atât timp cât oamenii nu vor avea o atititudine corespunzătoare.
Medic: Mii de moldoveni nici nu intuiesc că suferă de această infecție

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi, a subliniat că în fiecare an aproximativ 800-900 persoane sunt depistate cu această infecție.

Deși nu putem vorbi despre o epidemie de HIV/SIDA în țară, statisticile nu sunt îmbucurătoare. În realitate, numărul celor infectați este mult mai mare.

"60 la sută dintre cei depistați pozitiv sunt în stadiu avansat, iar mulți dintre ei au considerat anterior că nu aveau cum să se îmbolnăvească, deoarece nu fac parte din grupul de risc. Infecția se răspândește în rândul populației generale, mii de persoane nu cunosc că sunt infectate pentru că nu efectuează controale și teste", a precizat Iurie Climașevschi.

Psihologul Ina Vutcariov spune că deși mulți consideră că nu fac parte din grupul de risc și nu este necesar să efectueze o analiză de rutină în acest sens, anume populația generală, care nici măcar nu bănuiește că suferă de această infecție, ajung la medic într-o stare extrem de gravă, iar mulți nu mai pot fi salvați.

Valentina Buliga - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Asigurarea medicală obligatorie: Ce trebuie să cunoască cetățenii
"La nivel de cultură generală, nu avem tendința de a ne examina la timp. Populația generală nu prea apelează la medici dacă nu există o cauză stringentă, respectiv să faci test la HIV nu este la modă. Nu există zero risc pentru nimeni, odată ce avem relații sexuale neprotejate chiar și cu același partener. Nu știm istoria lui anterioară și nici acesta nu poate intui dacă are sau nu HIV fără a face un test", a precizat psihologul.

Testul HIV poate fi efectuat în cadrul instituției medicale primare sau organizațiilor neguvernamentale care acordă asistență persoanelor HIV. Și asta trebuie să o facă orice persoană care a avut cel puțin un contact sexual neprotejat, care are un partener de viață sau sexual care a întreținut relații sexuale neprotejate, sau care activează în condiții unde există riscul infectării cu HIV.

"Pacienții cu HIV pot avea o viață normală și să trăiască mulți ani. Aceasta nu este o sentință. Este important să înceapă tratamentul la timp", a subliniat Ina Vutcariov.

În prezent, aproximativ 10 mii de moldoveni trăiesc cu HIV. Numărul persoanelor infectate însă ar fi de cel puțin 15.000, potrivit estimărilor specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0