Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Am putea avea parte de relaxarea mai multor restricții: Iată în ce condiții

© Sputnik / Mihai CarausBoris Gâlcă
Boris Gâlcă - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Abonare
Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să se vaccineze împotriva COVID-19. Autoritățile ar putea ridica anumite restricții și introduce unele facilități pentru a-i motiva în acest sens.
Vom avea parte de relaxarea mai multor restricții? Iată în ce condiții

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău Boris Gîlcă a declarat că autoritățile mizează pe faptul că vor reuși să imunizeze cel puțin 70 la sută din populația țării. În acest context, Ministerul Sănătății ar putea veni cu unele facilități. 

"Ministerul Sănătății va convoca Comitetul Național de Imunizare unde se va discuta să fie scoase orice restricție pentru vaccinare. Noi, în Chișinău, am fost mai insistenți și am promovat aceste lucruri un pic mai rapid. Am scos restricția care prevedea nemijlocit viza de reședință în oraș, înscrierea sau neînscrierea la un medic de familie. Oricine se poate vaccina, la orice instituție de asistență medicală primară, chiar și din afara Chișinăului. Evident, situația la nivel național necesită o analiză mai temeinică", a subliniat Boris Gîlcă.

Potrivit lui, mulți moldoveni sunt încă sceptici în privința administrării vaccinului, din cauza dezinformărilor care apar în societate. Cu toate acestea, efectul pozitiv al imunizării cetățenilor deja este vizibil, arată ultimele statistici.

Vaccin - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Societate
Moldova vrea să cumpere 700 de mii de doze de Pfizer: Ce a decis cabinetul de miniștri
"În primul rând, nu avem infectări în rândul personalului medical. Cazurile comunitare au scăzut dramatic și nu vedem presiunile care au fost pe sistemul medical", a precizat interlocutorul.

Șeful adjunct al direcției Sănătate a municipiului Chișinău susține că în țară vor mai ajunge vaccinuri, iar acum este important ca autoritățile să le gestioneze corect. Cetățenii trebuie să știe că toate vaccinurile sunt eficiente și să se imunizeze cu vaccinurile disponibile pe piață.

"Nu există diferențe între vaccinuri, efectele secundare sunt la toate vaccinurile și este un lucru normal să apară reacții adverse. Avem un beneficiu că ne-au susținut multe țări prin donații de vaccin, pe lângă cele procurate. Mă refer la cele venite din România, Federația Rusă, China și Arabia Saudită. Autoritățile urmează să mai procure alte doze de vaccinuri" a conchis Gîlcă.

Precizăm că, recent, autoritățile din sănătate au anunțat lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare, astfel absolut orice persoană poate să se imunizeze împotriva noului coronavirus. 

Autoritățile din Sănătate au precizat că se vor deschide mai multe centre de vaccinare și se vor organiza maratoane, astfel ca vaccinul să devină disponibil pentru fiecare doritor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0