Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cât vor mai crește prețurile la carburanți: Ce spun experții

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Abonare
În țara noastră prețurile la produsele petroliere continuă să crească considerabil. De la începutul anului 2021, mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți, scumpirile având loc o dată sau chiar de câteva ori pe lună.
Noi scumpiri la carburanți? Prognozele experților

Stațiile de alimentare din țară afișează prețuri tot mai mari la carburanți. Care este motivul și ne putem oare aștepta în următoarea perioadă la alte scumpiri sau prețurile la produsele petroliere se vor stabiliza?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, a precizat că pe piața internațională există un fenomen care duce la majorările prețurilor la carburanți - procesul global de inflație care s-a produs în urma instabilității  principalelor valute convertibile.

АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Expert despre plafonarea prețurilor la combustibil: Lucru nedus până la capăt
În Republica Moldova situația este diferită și ține în primul rând de instabilitatea guvernamentală, susține expertul. În perioada următoare există premise că prețurile la carburanți vor crește din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor, tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze  

"Dacă după 1 ianuarie existau premise pentru scumpiri, precum majorarea accizului cu 40 de bani pentru un litru de benzină, scăderea bruscă a numărului de pasageri și mărfuri transportate, atunci pentru următoarele valuri de scumpiri nu există justificari decât majorarea marjei de profit", a precizat Roman Chircă.

Expertul susține că incertitudinea politică și faptul că ANRE nu va recurge la implementarea imediată a mecanismului de plafonare a prețurilor sunt principalele argumente care vor sta la baza posibilelor majorări. Regulatorul organizează săptămâna aceasta consultări publice preliminare  ce țin de elaborarea noii Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

"Teoretic, nu exclud existența unei tentative de majorare, dar aceste creșteri semnificative ar putea să fie ultimele pentru că importatorii vor să se asigure, inclusiv cu stocuri, înainte ca ANRE să treacă la plafonarea prețurilor. Deja am ajuns la prețul de aproape un euro pentru benzia premium. În UE acesta variază de la sub un euro la un euro și 25 sau 30 de cenți. Deci, practic ajungem la prețurile europene, doar că acolo mărimea accizului este mult mai mare față de cel din țara noastră, fiind de peste 60 procente", a remarcat Chircă.

De menționat că noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial în data de 14 mai. Astfel, ANRE va reveni la formula de până la 2018, când la fiecare două săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. În decurs de o lună, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora și va aproba Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți.

Precizăm că în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scade în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0