Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert despre plafonarea prețurilor la combustibil: Lucru nedus până la capăt

© AFP 2024 / FREDERIC J. BROWNАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Abonare
Potrivit expertului, legea adoptată de Parlament și aprobată de președinte este un pas în direcția corectă, dar mecanismul aprobat va trebui modificat.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Modificările aduse Legii privind „Piața produselor petroliere”, aprobate de președintele Maia Sandu, vor permite companiilor petroliere să găsească lacune metodologice și să abuzeze de puterea lor de stabilire a prețurilor. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de expertul în energie, Serghei Ungureanu.

АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Societate
Expert, despre prețurile la combustibil: Există o înțelegere de cartel

Potrivit specialistului, deși noua metodologie este un pas în direcția corectă, aceasta conține încă prevederi care necesită modificate.

„Dacă ultima dată când prețurile erau stabilite de ANRE, organele de stat au avut un instrument de control, acum, dacă prețurile sunt stabilite chiar de furnizori, acesta este un minus. Nu există control asupra prețului final, pe care fiecare dintre furnizori îl recunosc ca fiind legal. Când stabilirea prețurilor era responsabilitatea ANRE, prețul era unul pentru toată lumea", spune Ungureanu.

Potrivit expertului, companiile petroliere vor continua să abuzeze de poziția lor.

„Avem un control slab în organismele guvernamentale. Mai ales atunci când este vorba de stabilirea prețurilor sau a acelor elemente care sunt incluse în formarea prețurilor. În acest caz, există prea multe oportunități pentru fiecare dintre furnizori de a-și motiva prețurile. Promulgarea Legii de către Maia Sandu este un pas bun, dar nu a fost finalizat ", a spus expertul.

Benzinărie - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Societate
Carburanții s-au scumpit din nou - Cât costă benzina și motorina

Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost promulgată astăzi, 5 mai, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit președintelui, promulgarea acestei legi este ca un semnal pentru anumiți jucători de pe piața petrolieră care anunță regulat scumpiri nejustificate, ceea ce duce la îmbogățirea ilegală a unor persoane.

Precizăm, în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scad în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Timp de mai bine de o lună, prețul la carburanți a crescut de patru ori. Reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) au declarat că reglementarea prețurilor la carburanți este prerogativa Consiliului Concurenței, iar cei de la Consiliu, la rândul lor, au menționat că totuși ANRE-ul este responsabil de prețurile la combustibil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0