CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. În cadrul întâlnirii din 19 mai dintre președintele Moldovei Maia Sandu și șeful statului german Frank-Walter Steinmeier, ultimul a făcut o declarație, care în țara noastră a fost apreciată ca fiind la limita imixtiunii în afacerile interne ale republicii.
„Am discutat despre situația politică internă din Moldova și despre două decizii recente ale Curții Constituționale. (...) În ultimele săptămâni am putut observa cu toții că, din nefericire, multor actori politici din țara voastră le lipsește respectul față de Constituție, față de instituția constituțională a țării. Sper ca rezultatul alegerilor parlamentare să aducă atât claritate”, a declarat președintele Germaniei.
Analistul politic moldovean Boris Șapovalov a explicat pentru Sputnik Moldova care este intenția evidentă a acestei afirmații.
„Fără îndoială, cuvintele președintelui german au fost pronunțate în mod deliberat, cu un scop precis. Este perfect clar ce forțe politice are în vedere Steinmeier - desigur, Partidul Socialiștilor, care, dacă nu ați știut, „nu respectă” Curtea Constituțională. În același timp, nu este clar cum PSRM și cetățenii Moldovei pot respecta instituția care însăși ia decizii absolut neconstituționale. Experții au subliniat acest lucru de mult timp, există chiar recomandări ale Comisiei de la Veneția în această privință", a declarat Șapovalov într-un interviu acordat Sputnik Moldova.
Analistul nu are nicio îndoială că declarațiile șefului statului german sunt un sprijin deschis pentru unul dintre participanții la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Moldova. Nu numai cuvintele lui Steinmeier, ci și vizita lui Sandu în sine, potrivit lui Șapovalov, sunt pre-electorale. Chiar dacă Maia Sandu însăși nu participă la alegeri și nici măcar nu conduce în mod oficial Partidul Acțiune și Solidaritate, a remarcat interlocutorul.
„În general, Sandu va fi în curând un invitat frecvent la București, Bruxelles și în alte câteva capitale europene. Iar liderii țărilor, liderii marilor partide europene vor susține nu numai un discurs în sprijinul partidului „progresist” moldovenesc, care ar trebui să efectueze unele „reforme” legendare în Moldova. Poate vor promite chiar să adere republica undeva. Astăzi a devenit cu adevărat amuzant pentru mine când am făcut cunoștință cu cele mai recente date despre numărul vacilor din Moldova de astăzi - cifra s-a dovedit a fi la nivelul anului 1916. Acesta este, de fapt, singurul rezultat al aspirațiilor și reformelor noastre pro-europene ", spune Șapovalov.
O anumită disonanță în declarațiile lui Steinmeier au fost sesizate de politologul Igor Volnițchi, care însă găsește o explicație pentru el.
„Nu sunt expert în protocol diplomatic și nu pot, din acest punct de vedere, să judec corectitudinea cuvintelor președintelui german. Dar, din punct de vedere politic, chiar pare ciudat... Desigur, vorbim în acest caz despre sprijin pentru unul dintre concurenții electorali la viitoarele alegeri. Cred că într-o mare măsură acest sprijin se datorează faptului că mulți reprezentanți ai actualei conduceri a Germaniei sunt membri ai celui mai mare Partid Popular European de pe continent, care include și Partidul Acțiune și Solidaritate din Moldova. Și chiar Maia Sandu, permiteți-mi să vă reamintesc, a participat în repetate rânduri la evenimentele organizate de Partidul European", a menționat Volnițchi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova