CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Departamentul de Stat al SUA intenționează să introducă în lista de sancțiuni încă patru nave care participă la construcția "Nord Stream – 2", scrie ziarul Politico, cu referire la propriile surse.
Washingtonul consideră că o astfel de mișcare va duce la încetinirea implementării proiectului, deși el este gata deja în proporție de peste 90 la sută. Oponenții "Nord Stream – 2" speră, de asemenea, că partidul german al "Verzilor", care se opune construcției conductei de gaz, va câștiga mandate la alegerile parlamentare din septembrie.
Inițiativa privind măsurile restrictive împotriva a patru nave va fi inclusă în raportul Departamentului de Stat către Congresul SUA și va fi prezentată astăzi.
Toptodată, sursele Politico au confirmat informația portalului Axios despre faptul că administrația liderului american nu intenționează să introducă sancțiuni împotriva companiei operator al gazoductului Nord Stream 2 AG și șefului acesteia Matthias Warnig. Această mișcare va fi criticată probabil de parlamentarii care cer introducerea unor restricții dure împotriva companiilor implicate în construcția "Nord Stream – 2".
Dacă Washingtonul își va relaxa poziția în privința magistralei, atunci, după cum a menționat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, acest pas nu va deveni „ceva care să schimbe calitativ conturul general” în relația dintre cele două țări.
"Nord Stream – 2"
"Nord Stream – 2" presupune construirea a două linii de conductă, cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an, de pe coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. De asemenea, gazoductul va trece prin zonele economice teritoriale sau exclusive ale Finlandei, Suediei și Danemarcei.
Se opun activ proiectului Statele Unite, care își promovează activ propriul gaz natural lichefiat în UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene.
În decembrie 2019, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva gazoductului. Drept urmare, compania elvețiană Allseas a fost nevoită să oprească instalarea. Aceasta din urmă reînceput un an mai târziu – în decembrie 2020, cu ajutorul navei rusești de instalare a țevilor "Fortuna", iar, pe 27 aprilie, acesteia i s-a alăturat nava "Academicianul Cerskii".
Potrivit operatorului proiectului, Nord Stream 2 AG (companie subsidiară a "Gazprom-ului"), către 31 martie "Nord Stream – 2" a fost construit în proporție de 95%. După cum a remarcat anterior Mathias Kruse, consulul general al Germaniei la Ekaterinburg, acum rămân neterminați 80 de kilometri din lungimea totală a conductei de gaz de-a lungul celor două linii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova