Va deveni oare piața gazelor comprimate o prioritate în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
În câteva localități din țară ar putea fi testate câteva autospeciale dotate cu echipament pentru combustia metanului. Despre acest lucru a anunțat președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a participat la conferința internațională „Managementul riscurilor în energie-2021”, în cadrul căreia a prezentat posibilele perspective pentru tranziția Republicii Moldova către combustibilul cu emisii reduse de carbon.

АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Expert despre plafonarea prețurilor la combustibil: Lucru nedus până la capăt

Astfel, Ceban a menționat că există trei direcții prioritare: dezvoltarea pieței gazelor comprimate în calitate de combustibil auto și a rețelei de stații de alimentare în Republica Moldova, promovarea transportului ecologic în parteneriat cu autoritățile publice locale, precum și dezvoltarea segmentului de generare termică și electrică.

Vadim Ceban a vorbit în cadrul conferinței despre faptul că în câteva localități din țară ar putea fi testate autospecialele dotate cu echipament pentru combustia metanului.

„Conform datelor preliminare, aceste autospeciale sunt aproape de două ori mai economice decât cele pe motorina, și economisesc peste 90 de mii de lei anual la o singură autospecială”, este menționat în comunicatul de presă al instituției. 

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” a menționat că, în ultimii 10 ani, a crescut de patru ori capacitatea pieței de gaze comprimate și perspectivele de a transfera la acest fel de combustibil transportul public municipal și comunal. Ceban a precizat că gazele naturale reprezintă aproximativ 29% din structura bilanțului energetic al Republicii Moldova. 

„Întreprinderea s-a alăturat Parteneriatului pentru Metan, Petrol și Gaze, înființat în 2014, în pofida nivelului extrem de nesemnificativ de emisii de gaze cu efect de seră, pe care îl are țara. În același context, Vadim Ceban a raportat o scădere aproape de două ori a pierderilor de gaze naturale în rețelele de distribuție ale țării în ultimul deceniu”, se mai menționează în comunicatul de presă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0