Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova: Luări de ostatici, copii în pericol de moarte și polițiști împușcați

Pistol - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
După 16 ani, Sputnik Moldova vă prezintă istoria unei grupări criminale care a comis infracțiuni oripilante cu omoruri și luări de ostatici.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Au furat arme și muniții de la tirul Ministerului Apărării, intenționau să ucidă mai mulți copii, iar în timpul reținerilor au împușcat un polițist și l-au rănit pe altul. Sunt infracțiunile săvârșite acum 16 ani de membrii unei grupări criminale din Chișinău. Sputnik Moldova vă prezintă detalii despre una dintre primele operațiuni cu luare de ostatici din Capitală.

Suspecții aveau pe atunci 20 de ani și 23 de ani

Potrivit lui Corneliu Bratunov, care în acea perioadă era procuror al secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a Procuraturii Generale, cei doi tineri, membri ai grupării criminale, au început să se certe cu legea la sfârșitul anului 2004 - începutul lui 2005. Inițial, aceștia atacau minori și le furau telefoanele mobile. În câteva luni, tipii au fost implicați în patru astfel de cazuri săvârșite în sectorul Botanica. Ambii proveneau aveau o pasiune comună – armele și antrenamentele la tirul de tragere.

Au furat armele și au lăsat actele de identitate

Istoria care a avut un final tragic pentru un colaborator de poliție din Capitală a început în data de 27 martie 2005. Anume în acea zi, cei doi indivizi au venit la tirul Ministerului Apărării pentru a trage cu arma. Tinerii s-au înregistrat în catalog, iar în baza actului de identitate au luat două arme, 30 de cartușe de calibru 9 mm și 30 de cartușe de calibru 7.62 mm.

© Photo : Rechizitoriul de acuzareRechizitoriul de acuzare
Moldova: Luări de ostatici, copii în pericol de moarte și polițiști împușcați - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Rechizitoriul de acuzare
“Din declarațiile lor, în acea zi ei au venit cu scopul bine definit de a fura arme. Practica este ca, de fiecare dată, cineva din antrenori să fie prezent lângă cei care trag. În acea zi, la tir erau și alți oameni, precum și adolescenți de până la 18 ani. În cadrul investigațiilor, cei doi au declarat că, dacă antrenoarea respectivă ar fi stat lângă ei tot timpul, atunci urmau s-o împuște, atât pe ea, cât și pe copiii care erau acolo”, a declarat procurorul Corneliu Bratunov pentru Sputnik Moldova.

Din fericire pentru antrenoare, aceasta a lipsit o perioadă, fapt care i-a și salvat viața.

Potrivit rechizitoriului, cu munițiile furate suspecții planificau să comită un atac tâlhăresc asupra unei familii din raionul Ialoveni, care avea un business în Chișinău. Mai exact, se ocupa cu schimbul valutar în zona Pieței Centrale. Inițial, tipii au urmărit victimele o perioadă, după care au pus la cale un plan de acțiuni. Pentru că știau faptul că oamenii de afaceri au întotdeauna bani la ei, ar fi urmat să-i jefuiască și să-i omoare. Taximetristul care trebuia să-i însoțească urma să fie omorât după a doua cursă.

Două rețineri – un polițist mort, altul rănit

În timp ce indivizii planificau atacul asupra oamenilor de afaceri din Ialoveni, administrația tirului a anunțat polițiștii despre faptul că cei doi tineri au furat armele. Identificarea celor doi a fost posibilă imediat, pentru că actele de identitate ale acestora au rămas la tirul Ministerului Apărării. 

Пистолет - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Republica Moldova
Luări de ostatici şi omoruri: Istoria bandei criminale formate din moldoveni şi ucraineni

Astfel, pe 30 martie 2005, colaboratorii de poliție au decis să-i rețină. Doar că, la acel moment, nimeni nu bănuia faptul că indivizii intenționau să comită un atac tâlhăresc, ceea ce, din fericire, nu s-a mai întâmplat.

În timpul operațiunii, șeful serviciului pentru descoperirea atacurilor tâlhăreşti şi a jafurilor din cadrul fostului Comisariate General al Poliției municipiului Chișinău, Sergiu Coipan, a fost împușcat de unul dintre cei doi bănuiți. În drum spre spital, omul legii a decedat. 

Cei doi suspecți au reușit să fugă și au luat și arma acestui polițist.

“Chiar dacă era informația că aceștia sunt înarmați, nimeni nu a bănuit nici pentru o secundă că ar fi putut să tragă în polițiști. Totuși, în cadrul audierilor ei au declarat că erau conștienți că urmau să fie identificați și reținuți și au planificat, din strat, să deschidă focul asupra ofițerilor”, își amintește Corneliu Bratunov.

© Photo : Dosar penalLocul reținerii suspecților, 2005
Locul reținerii suspecților, 2005 - Sputnik Moldova
1/4
Locul reținerii suspecților, 2005
© Photo : Dosar penalLocul reținerii suspecților, 2005
Locul reținerii suspecților, 2005 - Sputnik Moldova
2/4
Locul reținerii suspecților, 2005
© Photo : Dosar penalLocul reținerii suspecților, 2005
Locul reținerii suspecților, 2005 - Sputnik Moldova
3/4
Locul reținerii suspecților, 2005
© Photo : Dosar penalLocul reținerii suspecților, 2005
Locul reținerii suspecților, 2005 - Sputnik Moldova
4/4
Locul reținerii suspecților, 2005
1/4
Locul reținerii suspecților, 2005
2/4
Locul reținerii suspecților, 2005
3/4
Locul reținerii suspecților, 2005
4/4
Locul reținerii suspecților, 2005

A doua zi a fost săvârșită a doua tentativă de a-i reține. Și de această dată au fost victime în rândul oamenilor legii. Un alt polițist a fost rănit, dar, din fericire, a rămas în viață.

Unul dintre cei doi suspecți a fost reținut, iar al doilea a reușit să fugă.

A intrat la voia întâmplării într-un bloc, în primul apartament găsit descuiat. S-a baricadat și l-a luat ostatic pe proprietarul locuinței.

Oamenii legii au încercuit zona și au dus tratative cu el preț de aproape patru ore. Unul dintre ofițeri a lăsat arma și a urcat spre suspect. În scurt timp, el s-a predat.

După 16 ani...

Cei doi indivizi au fost cercetați penal în 2005 pentru banditism, pregătirea atacului tâlhăresc și a omorurilor, omorul polițistului și tentativa de omor al celui de-al doilea ofițer, precum și pentru furturi, jafuri și escrocherii.

În timpul urmării penale, ambii și-au recunoscut vina, iar în instanța de judecată au negat unele mărturii.

Într-un final, cei doi au fost condamnați la pușcărie pe viață și se află după gratii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0