Sputnik Moldova vă prezintă în detalii istoria unui grup criminal format din moldoveni şi ucraineni, care şi-a început activat pe teritoriul celor două state la mijlocul anilor ’90.
„Cauza penală nr. (...) a fost disjunsă în procedura separată la 12 martie din materialele cauzei penale nr.(...), pe faptele luării şi reţinerii în calitate de ostatici, privaţiunii ilegale de libertate, şantajului din avutul proprietarului şi comiterii unui şir de omoruri şi tentativelor de omor, comise de către membrii unei formaţiuni criminale (bandei armate), organizate şi conduse de către cet. Ucrainei şi a României – P.O. şi cet. Republicii Moldova – S.A.”, astfel începe rechizitoriul acuzatorului de stat din Republica Moldova privid învinuirea membrilor grupului criminal format în perioada 1995 – 1996.
Detalii despre liderii grupării criminale
Potrivit procurorilor moldoveni, cel care a pus „bazele” acestei grupări criminale a fost cetăţeanul ucrainean P.O., dar care avea şi cetăţenie românească, o raritate în acele timpuri.
„Aproximativ în anii 1995-1996, cetăţeaul respectiv, P. O., a organizat un grup criminal înarmat, format din alte câteva bande criminale, care erau dislocate în oraşul Reni din regiunea Odesa, Ucraina, dar şi în alte oraşe. Atât el, cât şi restul membrilor au fost acuzaţi de comiterea unor infracţiuni excepţional de grave, cum ar fi omoruri la comandă, răpire de persoane, atacuri banditeşti”, povesteşte Corneliu Bratunov, unul din procurorii care a anchetat acest caz.
Ucraineanul l-a identificat, la un moment dat, pe cel care care urma să „reprezinte” gruparea criminală pe teritoriul Republicii Moldova, fiind vorba despre moldoveanul cu iniţialele S.A.
Astfel, potrivit aceluiaşi rechizitoriu, cei doi lideri îi alegeau pe restul membrilor grupării după anumite standarde. Aceştia trebuia să posede cunoştinţe în domeniul explozibilului, să mânuiască armele, precum şi luptele corp la corp.
„Moldoveanul S.A.”, susţine Bratunov „s-a alăturat, să spunem aşa, grupării respective la începutul anilor 2000. El planifica şi organiza săvârşirea infracţiunilor, iar uneori participa personal la atacurile banditeşti”, spune procurorul.
În haine de poliţişti, cu arme din regiunea transnistreană
Potrivit rechizitoriului, membrii grupului criminal erau dotaţi cu arme, muniţii şi substanţe explozibile ce ar fi provenit din regiunea transnistreană. De asemenea, cetăţenii din Ucraina îmbrăcau hainele unităţii speciale din cadrul MAI-ul ucrainean „Bercut”, iar moldovenii – uniformele specifice poliţiei din ţara noastră.
Potrivit aceleiaşi surse, rezultă că acest grup acţiona în complicitate cu „persoanele cu funcţii de răspundere din organele statale şi de drept”. Totodată, „pentru atingerea scopului dat se efectuau influenţări asupra persoanelor care contribuie la desfăşurarea urmăririi penale, coruperea persoanelor cu funcţie de răspundere din organele de drept”, se arată în rechizitoriu.
În unul din atacurile săvârşite de către această grupare, la comanda ucraineanului şi în frunte cu liderul moldovean S.A., a fost vizat un om de afaceri din regiunea Odesa.
Potrivit documentului acuzatorului de stat, moldoveanul a fost cel care a orchestrat atacul. Astfel, acesta, alături de cel puţin 12 persoane, a răpit doi ucraineni cu scopul de a cere ulterior o recompensă bănească. Infracțiunea s-a produs pe teritoriul Ucrainei, în Odesa.
„Această infracţiune s-a produs în anul 1999. Peste 11 persoane, printre care S.A. (n.r. cetăţeanul moldovean), dar şi alte persoane neidentificate, au închis ambele drumuri de acces la casa victimei. Unii din acuzaţi erau înbrăcați în uniforma camuflată a colaboratorilor de poliţie cu destinaţie specială „Bercut”, iar alţii– în uniformă de colaborator al poliţiei rutiere a Ucrainei. Tot ei au folosit şi două automobile pe care au instalat embleme cu semnele „Bercut”, precum şi cele ale poliţiei rutiere din statul vecin”, susţine procurorul Corneliu Bratunov.
Victima „comandată”, dar şi şoferul acestuia au fost încătuşaţi, iar pe cap li s-au pus câte o pungă din polietilenă, după care au fost urcaţi în maşinile membrilor grupării criminale.
Unul eliberat, altul - omorât
Potrivit anchetei, scopul răpirii acestui om de afaceri a fost obţinerea unei recompense băneşti. Eliberarea celor doi urma să coste 1,5 milioane de dolari, o sumă colosală pentru sfârşitul anilor ’90.
Mai întâi a fost „contractat” liderul bandei din Ucraina, iar acesta, la rândul său, l-a „solicitat” pe cetăţeanul moldovean.
„Răpirea celor doi s-a produs, după cum spuneam mai sus, în anul 1999, în luna iunie”, afirmă Corneliu Bratunov.
„Cei doi ostatici au fost duşi într-o casă din Odesa. Au fost dezbrăcaţi, încătuşaţi şi ţinuţi sub pat, fără măncare şi apă preţ de câteva zile, în camere separate”, îşi aminteşte Bratunov.
Maltratările însă nu au avut niciun rezultat. Prin urmare, moldoveanul i-a raportat ucraineanului, iar acesta, la rândul său, comanditarului faptul că omul de afaceri nu oferă informaţii. După intervenţia unui fost ofiţer operativ ucrainean, victima a cedat.
Oferirea recompensei a durat câteva luni. Între timp, şoferul businessman-ului a fost eliberat, iar omul de afaceri a fost adus, prin traversarea ilegală a hotarului de stat, în Republica Moldova. Aici a fost ţinut, în continuare, ostatic încă aproape jumătate de an. În această perioadă, comanditarul, dar şi o parte din cei care au făcut parte din grupul criminal, au primit banii, în total fiind vorba despre aproape un milion de dolari.
Într-un final, omul de afaceri din Ucraina a fost dus într-o vie de lângă Chişinău şi împuşcat.
„Organizaţia criminală pe care o conduce P.O. (n.r. cetăţeanul din Ucraina) era împărţită în trei grupe. În prima grupă erau incluse, de obicei, persoane originare din oraşul Reni, Ucraina, iar grupa era condusă direct de P.O. În a două grupă erau originari din oraşul Vulcăneşti, iar S.A. (n.r. cetăţean al Moldovei) conducea a treia grupă cu oameni originari din oraşul Cahul”, susţine procurorul Corneliu Bratunov.
Acest caz a fost, se pare, un catalizator între membrii grupării criminale, unde, ulterior, a început o adevărată răfuială.
Cum au fost identiicaţi cei suspecţii, dar şi care a fost soarta celor care a depus mărturii împotriva lor – Sputnik Moldova va prezenta toate aceste informații într-un alt material, care va fi publicat în curând.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova