Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medic: Mii de moldoveni nici nu intuiesc că suferă de această infecție

© Sputnik / OsmatescoIurie Climașevschi
Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
Potrivit estimărilor medicilor, mii de moldoveni nu știu că sunt infectați cu HIV. Din această categorie nu fac parte persoanele din grupurile de risc, ci populația generală. Specialiștii sunt îngrijorați de acest fenomen.
Medic: Mii de moldoveni nici nu intuiesc că suferă de această infecție

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi, a subliniat că în fiecare an aproximativ 800-900 persoane sunt depistate cu această infecție.

Deși nu putem vorbi despre o epidemie de HIV/SIDA în țară, statisticile nu sunt îmbucurătoare. În realitate, numărul celor infectați este mult mai mare, susțin specialiștii.

"60 la sută dintre cei depistați pozitiv sunt în stadiu avansat, iar mulți dintre ei au considerat anterior că nu aveau cum să se îmbolnăvească, deoarece nu fac parte din grupul de risc. Infecția se răspândește în rândul populației generale, mii de persoane nu cunosc că sunt infectate pentru că nu efectuează controale și teste", a precizat Iurie Climașevschi.

Testul HIV poate fi efectuat în cadrul instituției medicale primare sau organizațiilor neguvernamentale care acordă asistență persoanelor HIV. Și asta trebuie să o facă orice persoană care a avut cel puțin un contact sexual neprotejat, care are un partener de viață sau sexual care a a întreținut relații sexuale neprotejate, sau care activează în condiții unde există riscul infectării cu HIV.

"În fiecare an, câte 4-6 copii se nasc cu HIV, infecția fiind transmisă de la părinte. Dacă pacienții ar ști că suferă de această infecție, ar urma tratament și atunci am putea practic stopa răspândirea infecției în rândul populației", a subliniat interlocutorul.

În prezent, 10 mii de moldoveni trăiesc cu HIV. Numărul persoanelor infectate însă ar fi de cel puțin 15.000, potrivit estimărilor specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0