Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarații de la Berlin: Germania are interes major în Republica Moldova

© Sputnik / Николай Филяков / Accesați arhiva multimediaГермания ослабляет карантинные меры
Германия ослабляет карантинные меры - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
Relațiile dintre Republica Federală Germană și Republica Moldova ar putea deveni mult mai strânse în următorii ani.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Germania are un interes major într-o Republica Moldova democrată, stabilă și prosperă. Declarații în acest sens au fost făcute la Berlin de președintele Republicii Federale Germane Frank-Walter Steinmeier, după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin

„În Germania pledăm la nivel bilateral, dar și la nivel european pentru un sprijin adresat țării dumneavoastră. Ne dorim prietenie, parteneriat între Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a declarat președintele Germaniei. 

Steinmeier a precizat că țara sa a susținut Republica Moldova în obținerea vaccinului prin intermediul platformei COVAX. Ce ține de situația politică din țara noastră, oficialul german a precizat că, la nivel politic, Republica Moldova nu este într-o stare bună. El a amintit și de problema transnistreană. 

„Ce înseamnă problema transnistreană pentru cetățenii țării dumneavoastră știe cel care măcar odată a mers de la Chișinău la Tiraspol. Cel care își aduce aminte de acele obstacole de-a lungul unei astfel de călătorii”, a mai sus președintele german. 

Președintele Maia Sandu a declarat în cadrul briefing-ului de presă că „simbolismul vizitei sale la Berlin este cu atât mai mare cu cât aceasta are loc în timpul pandemiei COVID-19”.

„În Germania sunt în vigoare restricții dure de contact și călătorie. În pofida acestora, suntem aici - și apreciem enorm acest gest de prietenie, interes și solidaritate pentru țara noastră”, a declarat Maia Sandu. 

Președintele a mai spus că cele două state au o agendă în plan bilateral, în context regional și european. Maia Sandu a informat că a discutat cu președintele Germaniei situația politică și de securitate din regiune.

„Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată ea este importantă și pentru Uniunea Europeană, care își dorește pace la frontieră și un dialog constructiv cu țările Parteneriatului Estic și cu Rusia”, a mai spus Maia Sandu.

Берлин - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2021
Germania relaxează restricţiile pentru persoanele vaccinate: Ce vor avea voie să facă

Șeful statului a menționat că își dorește consolidarea relațiilor economice dintre Germania și Republica Moldova, precizând că Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai țării noastre în Europa.

„Investițiile germane creează mii de locuri de muncă în industrie și agricultură. Suntem pregătiți pentru noi investiții germane. Moldova dispune de personal calificat și ar putea găzdui linii de producție pentru dispozitive și produse medicale destinate pieței europene - o soluție bună pentru producători, care ar reduce astfel costurile de producție și transport”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a precizat că Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova. Astfel, Germania sprijină programe de infrastructură, eficiență energetică și dezvoltare locală și regională în comunitățile din Moldova, sprijină reforme importante în economie și sectorul sănătății. În 20 de ani, asistența germană pentru Moldova a depășit 290 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0