Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Exportul de vinuri pe timp de pandemie: Rusia – principala piață de desfacere

© Sputnik / Mihai CarausGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Abonare
În perioada pandemiei Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. Detalii am aflat în cadrul emisiunii "Obiectiv" de la fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Exportul de vinuri pe timp de pandemie: Rusia – principala piață de desfacere

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, Rusia rămâne cea mai importantă piață de desfacere pentru vinurile moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie
"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 - 66 de procente, Belarus 26 la sută, Ucraina 7,5 la sută. Pe ultimul loc a fost situată China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Și în 2021, Federația Rusă se plasează pe primul loc la capitolul exportul vinurilor moldovenești. Potrivit specialiștilor, noile prevederi cu privire la importul de vinuri în Federația Rusă au oferit noi perspective producătorilor din Republica Moldova.

"În primul trimestru din acest an, Rusia ocupă prima poziție la capitolul exportul de vinuri în volum și poziția doi în valoare. Cred că avem perspective de dezvoltare foarte bune în acest sens. În același timp, România deține întâitatea la capitolul exportul de vinuri în valoare", a subliniat Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0