Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Deficit sau exces de atenție acordată copiilor: Cum găsim mijlocul de aur

© Sputnik / OsmatescoNatalia Toma
Natalia Toma - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2021
Abonare
Copiii care nu primesc suficientă atenție din partea adulților încep să dezvolte diverse carențe educaționale. În același timp, adulții care-și corcolesc odraslele în exces la fel dezvoltă unele comportamente nesănătoase.
Prea multă atenție? Greșelile părinților în educația copiilor

Psihologul Natalia Toma susține că în educația copiilor, părintele trebuie să găsească acel mijloc de aur și să înțeleagă situațiile în care copilul său are cu adevărat nevoie de atenție, dar și situațiile în care acesta trebuie învățat să se descurce de sine stătător.

"Totul începe din copilărie. Dacă la trei ani copilul este hrănit încă cu lingurița, iar la șapte ani mama îi îmbracă pantalonii, atunci micuțul va crește dependent de părinți. Responsabilitatea și atenția sunt deprinderi ce se învață de mici copii", a precizat psihologul.

Natalia Toma spune că un copil ai cărui părinți i-au dezvoltat abilități de a se descurca de unul singur în unele situații, i-au dezvoltat deprinderi sănătoase din copilărie, se va descurca mult mai bine în adolescență și maturitate, iar provocările vieții vor putea fi depășite mult mai ușor.

Cornelia Bodorin - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2021
Psiholog, despre utilizarea în exces a gadgeturilor: Urmează o catastrofă socială
În același timp, psihologul a menționat că adesea comportamentul agresiv și dificil al copilului este rezultatul interacțiunii sale cu părintele. Atitudinea pe care o manifestă un copil în societate nu este altceva decât răspuns la ceea ce i-a oferit familia.

"Pentru copil contează atenția. Dacă nu o are pe cea pozitivă, atunci o caută inconștient pe cea negativă. Acesta este un "simptom" că în relația părinte-copil ceva nu decurge cum trebuie", a conchis interlocutoarea.

Natalia Toma susține că, în mare parte, comportamentul deviant al copilul apare atunci când micuțul nu primește suficientă atenție, dragoste și comunicare. Inconștient, acesta începe să manifeste un comportament agresiv pentru a atrage atenția asupra sa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0