Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat: Parlamentul de legislatura a X-ea va intra cu siguranță în istorie

© Sputnik / Mihai CarausParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Abonare
Parlamentul de legislatura a X-a va ajunge cu siguranță în istorie. De această părere este deputatul socialist Petru Burduja, care susține că într-o perioadă scurtă parlamentarii s-au confruntat cu mai multe situații dificile, inclusiv pandemia.

CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Deputatul socialist Petru Burduja a declarat în cadrul discuțiilor live ce se desfășoară la Centrul de presă Sputnik Moldova că este sigur că Parlamentul care a fost dizolvat va ajunge în istorie. Motivul este că acest Legislativ a reușit să facă față mai multor greutăți.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Politică
Blocul PSRM-PCRM a anunțat primii zece candidați de pe listă: Cine sunt ei

„Aici o să mă refer la luna iunie 2019, atunci când s-a început etapa de dezoligarhizare a Republicii Moldova, unde s-a găsit putere de a consolida dreapta cu stânga și sa găsit forță, inclusiv sufletească, pentru a face anume acest pas. Acest lucru ne-a reușit în cele din urmă și cunoașteți și care au fost consecințele până la urmă. Păcat că aceste lucruri s-au întâmplat, unele persoane au recurs la niște ambiții sau orgolii mai personalizate la acel moment, care au dus la faptul că a fost demis acel guvern”, a precizat Burduja. 

El a mai spus că și pandemia de COVID-19 a fost o adevărată provocare pentru deputații din legislatura a X-a, pentru că pe umerii lor a căzut o responsabilitate enormă, iar deciziile trebuiau să fie luate prompt și în folosul cetățenilor. 

„A fost perioada martie 2020, atunci când a fost instituită starea de urgență în Republica Moldova, atunci când a fost nevoie iarăși de o forță sufletească, dacă se poate de spus așa, când a început acea perioadă de pandemie și economia a fost oprită pe două luni de zile. Anume acesta a fost un moment crucial, inclusiv și pe platforma comisiei în care activam, pentru că noi conștientizam foarte profund ce înseamnă aceasta și care pot fi consecințele în cazul în care situația poate scăpa de sub control. În pofida acestor lucruri, eu cred că Parlamentul, legislatura a X-a a reușit, chiar și cu anumite critici ale opoziției, dar a reușit să mențină situația sub control și să mergem mai departe”, a menționat deputatul socialist Petru Burduja.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie

El a precizat că Parlamentul de legislatura a X-a a fost pe post de „pompieri” și a avut drept scop să salveze situația. El a subliniat cât de necesare au fost majorările salariale pentru medicii din prima line, cei care nemijlocit au luptat și continuă să lupte cu ”dușmanul invizibil”.

„Noi conștientizam că doar această măsură poate motiva personalul medical să rămână în sistem, să mențină acest sistem, să facă față la toate provocările, inclusiv la acea dinamică de umplere a spitalelor cu bolnavi și tratarea lor. Această situație era ca pe cântar și aici trebuia numaidecât de identificat soluții. Desigur că atunci când un guvern este profesionist, atunci se găsesc soluții”, a mai adăugat Burduja. 

Amintim că în data de 28 aprilie, șeful statului a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021. Ulterior, CEC a anunțat că pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie vor fi necesare 125 de milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0