CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Perioada electorală pentru scrutinul din 11 iulie curent a început încă pe 5 mai, iar startul campaniei electorale ar putea fi dat în următoarele zile după ce va fi înregistrat la Comisia Electorală Centrală primul candidat. Potrivit Planului Calendaristic elaborat de CEC, începând cu 12 mai și până la 11 iunie 2021, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor are loc desemnarea candidaților la funcția de deputat, eliberarea listelor de subscripție pentru candidații independenți, dar și depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților conform graficului stabilit prin hotărârea CEC.
În cazul în care în aceeași zi doi sau mai mulți concurenți au depus actele spre înregistrare va avea loc tragerea la sorți în vederea determinării ordinii de înscriere a concurenților în buletinul de vot. După înregistrarea candidaților, până la 18 iunie 2021 inclusiv listele de candidați vor fi publicate integral, iar după 18 iunie acestea vor fi transmise către fiecare secție de votare după constituirea ei.
Începând de vineri, 14 mai și până la data de 11 iunie, candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova vor putea depune actele pentru înregistrarea lor în cursa electorală. Actele se vor depune la sediul Comisiei Electorale Centrale, de luni până vineri, între orele 09:00 și 16:00, cu o ora de pauză între 12:00 – 13:00. Cei care vor decide să depună actele în ultima zi, adică pe 11 iunie, CEC a decis să prelungească programul cu o oră, adică până la 17:00.
Cum spuneam, campania electorală pentru scrutinul din această vară va începe după înregistrarea primului concurent în cursă. Astfel, se permite efectuarea agitației electorale după înregistrarea în calitate de concurent electoral de către CEC, dar nu mai târziu de data de 9 iulie 2021 inclusiv.
Susținerea financiară a campaniilor electorale
Pentru campania electorală din acest an, Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare care pot fi folosite. Astfel, membrii CEC au decis că suma maximă pe care o pot utiliza partidele este de 20 de milioane 707 mii 70 de lei, iar candidații independenți la funcția de deputat pot folosi maximum 108 950 de lei.
Câte milioane de lei vor putea folosi partidele în campanie>>>
Plafonul financiar pentru candidații independenți este stabilit pornind de la coeficientul de 0,05 la sută din salariul mediu pe economie – adică 43,58 de lei - pe care l-au înmulțit cu numărul maximum al grupului de susținere al candidatului independent – 2500. La stabilirea plafonului financiar pentru partidele politice, coeficientul de la care s-a pornit este cel din veniturile bugetare ale statului pentru anul 2021 pe care îl alocă formațiunilor politice care au înregistrat rezultate electorale.
Înregistrarea prealabilă. Peste 74 de mii de persoane s-au înregistrat
Potrivit ultimelor date ale Comisiei Electorale Centrale, la ora publicării acestui articol, 74 703 de persoane s-au înregistrat. Cei mai mulți moldoveni cu drept de vot din afara țării s-au înregistrat în Italia.
Astfel, în 837 de localități din peninsulă, 15 452 de alegători și-au exprimat dorința de a participa la scrutinul din 11 iulie. Un număr de 12 026 de moldoveni, care se află în 327 de localități ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-au înregistrat prealabil.
În Germania s-au înregistrat 9 175 de moldoveni care se află în 728 de localități ale acestui stat. În Federația Rusă, 6 574 de persoane din 108 de localități, au solicitat serviciul înregistrării prealabile.
CEC precizează că înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior. Încă nu a fost luată o decizie privind numărul secțiilor de votare din țară, dar și din străinătate.
Cine are dreptul să participe la alegerile parlamentare anticipate
La Agenția Servicii Publice au fost înregistrate 53 de partide și organizații social-politice, de care au dreptul să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Pe această listă sunt incluse partide și organizații social politice de care cetățenii moldoveni cel mai probabil nu au auzit niciodată. Astfel, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură şi Animale”, Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidul Regiunilor din Moldova sau Partidul Politic „PARTIDUL RUSO-SLAVEAN DIN MOLDOVA”, nu prea sunt cunoscute în rândul cetățenilor, dar au dreptul de a participa la scrutinul electoral. Probabil mulți nu cunosc că și romii din Republica Moldova au drept de a ocupa funcția de deputat.
Aceștia au înregistrată la ASP, Mișcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova. Potrivit legislației în vigoare, candidați la funcția de deputat în Parlament pot fi persoanele cu drept de vot care dețin cetățenia Republicii Moldova și au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Aceeași persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidați din partea unui singur concurent electoral.
Candidatul independent nu poate fi inclus pe listele de candidați ale partidelor sau blocurilor electorale. Până la data de 6 iulie inclusiv, Comisia Electorală Centrală trebuie să tipărească buletinele de vot, iar până la 9 iulie inclusiv acestea împreună cu ștampilele speciale vor fi transmise consiliilor electorale în baza actului de predare-primire.
11 iulie 2021 – ziua votării: Cine are dreptul la vot
Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția persoanelor recunoscute incapabile prin hotărâre definitivă a instanței de judecată. În cazul în care alegătorii au identificat erori în lista electorală, ei au dreptul să facă contestații împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum și împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alți alegători. Acest lucru se face cel târziu în ziua precedentă zilei alegerilor.
Contestațiile se examinează de către organele electorale respective în decurs de 24 de ore, iar deciziile acestora pot fi contestate de subiecții interesați în instanța de judecată, după procedura stabilită, în cazul în care aceștia au primit refuz de corectare sau includere în listă.
Efectuarea votării va avea loc ca și în cazul tuturor scrutinelor electorale de la 07:00 până la 21:00. După caz, termenul votării va fi prelungit cu cel mult 2 ore pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare respectivă să-și realizeze dreptul de vot. Până la 25 iulie 2021 inclusiv va fi confirmată sau infirmată legalitatea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova și vor fi validate mandatele deputaților aleși. Tot până la acea dată va fi confirmată lista candidaților supleanți.
Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 a fost ales Parlamentul de legislatura X-a. Pe 29 aprilie, președintele Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Toto în acea zi, șeful statului a anunțat că alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe 11 iulie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova