Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rusia expulzează un diplomat român

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля
Здание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Abonare
MAE rus a anunțat astăzi o măsură de răspuns la expulzarea unui diplomat rus de la București, la sfârșitul lunii aprilie.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Astăzi, ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, după expulzarea de la București a unui diplomat rus.

Acesta a primit o notă din partea MAE rus prin care este informat despre declararea persona non grata a adjunctului atașatului militar la Ambasada României în Federația Rusă.

„La 11 mai, ambasadorul român Cristian Istrate a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notă din partea Ministerului prin care e declarat „persona non grata” căpitanului G. Iliescu, adjunct al atașatului militar la Ambasada României. Angajatul menționat trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore”, este menționat în comunicatul MAE rus.

Diplomația rusă precizează că această decizie este o măsură de răspuns la „declararea nefondată de către partea română, pe 26 aprilie a acestui an, drept "persona non grata" a adjunctului atașatului militar la Ambasada Rusiei la București”.

Ambasada Federatiei Ruse de la București - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Rusia
Ce spune Lavrov despre expulzarea diplomatului rus din România

Moscova a calificat atunci decizia României drept un act neprietenesc, partea rusă are dreptul la măsuri de răspuns.

Anterior, expertul militar rus Aleksandr Hrolenko a opinat că acest pas se înscrie în șirul acțiunilor care au loc acum în Europa de Est, acestea fiind dictate de Washington.

”Desigur, astfel de demersuri sunt dictate de Washington. România este o țară NATO și asta explică multe. În numele solidarității inventate sau a „securității euro-atlantice colective” inexistente, Bucureștiul trebuie să-și încalce interesele naționale, pentru că Moscova va răspunde simetric (cel puțin). Și, cel mai important, politica externă suverană a Rusiei nu se va schimba de la aceasta”, a declarat expertul militar Aleksandr Hrolenko.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0