Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ce spune Lavrov despre expulzarea diplomatului rus din România

© Facebook / Ambasada Rusiei în RomâniaAmbasada Federatiei Ruse de la București
Ambasada Federatiei Ruse de la București - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Abonare
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a vorbit într-un interviu cu directorul general al AIP “Rossiya Segodnya” Dmitri Kiseliov, pentru agenția RIA Novosti, despre expulzarea atașatului militar adjunct al Ambasadei Federației Ruse în România.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Serghei Lavrov a remarcat că în ultima vreme s-au înmulțit atacurile în adresa Rusiei și a vorbit în context despre expulzarea atașatului militar adjunct al Ambasadei Federației Ruse la București. 

„Atacurile la adresa noastră continuă. Vin din partea Țărilor Baltice și Poloniei, iar acum, iată, și din partea României. Românii au spus că acest lucru nu are nicio legătură cu poziția Uniunii Europene. Am fost chiar surprins. Au zis „noi, iată, dorim să trimitem această persoană acasă. De ce - nu au spus”, a remarcat șeful diplomației ruse în cadrul interviului pentru RIA Novosti.

Amintim că luni ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la București, unde i s-a comunicat că autoritățile române au decis să-l declare persona non grata pe teritoriul României pe Alexei Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei. Instituția a menționat că decizia a fost luată ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor

Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Александр Хроленко, обозреватель МИА Россия сегодня - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
Expert, despre expulzarea de către România a atașatului militar adjunct al Rusiei

Ambasada Rusiei la București a declarat că decizia României de a expulza diplomatul rus reprezintă un gest neprietenesc, iar partea rusă își rezervă dreptul la măsuri de răspuns.

”Anterior, Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerul rus  de Externe,  a numit astfel de acțiuni „o paradă a marasmului”. O definiție foarte precisă și fiecare paradă este deschisă de micii toboșari care fac mult zgomot. Desigur, astfel de demersuri sunt dictate de Washington. România este o țară NATO și asta explică multe. În numele solidarității inventate sau a „securității euro-atlantice colective” inexistente, Bucureștiul trebuie să-și încalce interesele naționale, pentru că Moscova va răspunde simetric (cel puțin). Și, cel mai important, politica externă suverană a Rusiei nu se va schimba de la aceasta”, a declarat pentru Sputnik Moldova expertul militar Aleksandr Hrolenko.

Mai devreme doi angajați ai ambasadei Lituaniei, trei ai Slovaciei, precum și câte un angajat al misiunilor diplomatice din Letonia și Estonia au fost obligați să părăsească Rusia în termen de o săptămână.

Moscova le-a declarat un protest ferm reprezentanții acestor țări. Anterior, ei i-au declarat pe mai mulți cetățeni ruși persona non grata, din solidaritate cu Republica Cehă.

În relațiile dintre Moscova și Praga se atestă o criză gravă: părțile au expulzat zeci de oameni după ce autoritățile cehe au acuzat Rusia de implicare în exploziile de la un depozit de arme din Vrbetica, în 2014.

În ultima perioadă au fost expulzați diplomați și de Statele Unite, Bulgaria, Ucraina, Polonia și România.

În unele cazuri măsura a devenit parte a politicii de sancțiuni, în altele - au existat acuzații de spionaj sau instituțiile de profil au făcut referire la Convenția de la Viena, care permite să nu fie numit motivul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0