Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câtă mâncare și băutură se cuvine să aducem de Blajini la morminte

© Sputnik / Victor CiobanuCimitir
Cimitir - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Abonare
În acest an, în multe localități din țară lumea va merge la cimitire de Paștele Blajinilor. Iată cum corect vom pomeni pe cei răposați.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. De Paștele Blajinilor, oamenii sunt îndemnați să nu facă exces de zel și să nu aducă la mormintele celor răposați feluri de bucate sau, mai ales, alcool. Mergem la cimitir pentru a le duce celor răposați vestea Învierii Mântuitorului, nu pentru a întinde mese pe mormintele lor. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Mileștii Mici, Manole Brihuneț, ne-a spus că pe morminte trebuie să fie puse doar simbolurile acestei sărbători.

Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Rugămintea Mitropolitului Vladimir către autorități înainte de Blajini - detalii

Părintele Brihuneț spune că după tradiție, pe mormânt se așterne un prosop pe care se pun tradiționalele semne ale Învierii Domnului. Oul roșu, care simbolizează Învierea Mântuitorului Isus Hristos, începutul unei noi vieți în Lumina lui Hristos, cozonacul – trupul Mântuitorului. La fel, pe mormânt se așază un vas cu vin.

„Acestea sunt simbolurile care trebuie să fie prezente. De ce se pun pe mormânt? Suntem o biserică a celor vii care trăim temporar în această lume și a celor adormiți care se pregătesc pentru a moșteni împărăția lui Dumnezeu. Noi, cei vii, am sărbătorit Învierea. În această perioadă cei adormiți nu se pomenesc. Iată de ce mergem la cimitir pentru a le duce celor răposați vestea Învierii Domnului. Chiar dacă sunt adormiți, ei sunt parte a comunității, și mergând la cimitir de Paștele Blajinilor, ne bucurăm împreună cu ei de această minune”, ne-a povestit preotul.

Părintele spune că nu cu mâncarea și băutura pe care o aducem la morminte îi pomenim pe cei răposați. Parohul îndeamnă oamenii, ca această masă de pomenire să fie organizată în afara cimitirelor.

cimitirul Sf. Lazăr  - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Precizările directoarei cimitirului „Sf. Lazăr” după solicitarea Mitropolitului Vladimir

„Cu sute de ani în urmă cimitirele erau mici, respectiv numărul oamenilor dintr-o comunitate sau alta era mic. După ce mergeau la mormintele celor drag, creștinii se adunau împreună la o masă de pomenire, în afara cimitirului. Acum, satele sunt mari, numărul populației în foarte multe cazuri depășește o mie de locuitori și dacă toți vom merge la cimitir cu zeci de feluri de bucate, care se alterează, desigur nu este bine. Acum este imposibil ca toți membrii comunității să se așeze la o masă comună, de asta, mesele de pomenire ar fi bine să se organizeze în sânul familiei, și în nici un caz pe mormintele răposaților. Reiterez, la morminte se vine doar cu simbolurile sărbătorii”, a precizat Manole Brihuneț.

Mai mult, părintele Brihuneț ne-a spus că și darurile pe care le dau de pomană creștinii trebuie să fie simboluri și nu obiecte care mai de care.

Nu peste tot cimitirele vor fi închise de Paștele Blajinilor: Unde este liber accesul>>>

„Noi suntem o biserică a simbolurilor. Noi transmitem informație prin ceea ce dăm de pomană. Dăm un ou și spunem „Hristos a Înviat”. Nu trebuie să aducem haine, vase, torturi sau băuturi sofisticate. În ultimii ani, oamenii au mai înțeles semnificația sărbătorii și încearcă să respecte tradiția. Dar sunt și excepții. Asta e firea noastră, să ne etalăm avuția. Chiar dacă nu avem, căutăm și găsim, doar ca să arătăm lumii ce „viață bună trăim”, a mai spus parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Mileștii Mici.

Pomana dată pentru sufletul celor adormiți nu se măsoară în cantitatea acesteia. Mai mult, pomenile se fac în orice zi a anului și nu doar de Paștele Blajinilor.  

„E primit să se dea de pomană nu în văzul lumii. Cuvântul Domnului ne învață să facem astfel încât să nu știe stânga ce face dreapta, adică să dăm de pomană în liniște. Doar bunul Dumnezeu să ia în seamă acest gest și această lucrare”, ne-a povestit părintele.

Câte despre îmbrățișările și pupatul între cei care vin la morminte, preotul spune că anul trecut a fost destul de trist în acest sens, ținând cont de faptul că organizarea și desfășurarea Blajinilor a fost interzisă din cauza pandemiei COVID-19. Manole Brihuneț spune că nu e păcat ca cei care vizitează cimitirele în ziua Paștelui Blajinilor să se bucure și să se veselească. Dimpotrivă, astfel aducem laudă Învierii Mântuitorului împreună cu cei decedați. Mai mult, mergem la cimitir în cele mai noi haine, pentru că e sărbătoare, dar, spune părintele Brihuneț, totul trebuie să fie în limita bunului simț.

În acest an, în parohia Mileștii Mici Biserica „Sfântul Nicolae”, Paștele Blajinilor va fi organizat, dar cu anumite restricții. Pe lângă purtatul măștii, dezinfectarea mâinilor, păstrarea distanței sociale, se permite accesul pe teritoriul cimitirelor doar al unui membru al familiei, care nu depășește vârsta de 63 de ani. Totodată, s-a interzis aducerea bucatelor.

Церковь - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Localitățile în care cimitirele vor fi deschise de Blajini

„În cadrul parohiei avem două localități, Mileștii Mici și sătucul Piatra Albă. Duminică, după sfânta Liturghie vom merge la cimitirul din Piatra Albă. Cântăreții, creștinii și toți cei care ne vom aduna la cimitir vom cânta și vom aduce laude Mântuitorului Isus Hristos. Așa cum e tradiția vom merge la fiecare mormânt așezat și prohodit creștinește și le vom binecuvânta cu Apaosul. Oamenilor li se recomandă păstrarea tuturor măsurilor de prevenire răspândirii infecției COVID-19. Toate informațiile le-au fost comunicate”, a conchis preotul Manole Brihuneț.

Amintim, începând cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 de cazuri la 100 de mii depopulație, de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Astfel, modalitatea de organizare și desfășurare a Paștelui Blajinilor este stabilită de comisiile teritoriale, în funcție de gradul de alertă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0