Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Precizările directoarei cimitirului „Sf. Lazăr” după solicitarea Mitropolitului Vladimir

© Sputnik / Yana Zaharovacimitirul Sf. Lazăr
cimitirul Sf. Lazăr  - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Abonare
Directoarea „Combinatului Servicii Funerare” vine cu o reacție la solicitarea Mitropolitului Vladimir către autoritățile municipale de a se permite accesul pe teritoriul cimitirelor de Paștele Blajinilor. 

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare” Ludmila Boțan a scris pe pagina sa de Facebook că, în situația în care se află acum Republica Moldova, este un pericol major de a organiza Paștele Blajinilor în cimitirul „Sfântul Lazăr”, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori și constituie cel mai vulnerabil contingent în fața noului coronavirus.

„Ținând cont de faptul că cimitirul "Sf. Lazăr" este unul dintre cele mai mari cimitire din Europa de Sud-Est (aproximativ 145 ha), unde se află peste 300 000 de morminte, asigurarea fluxului continuu de vizitatori, la cele trei puncte de acces, astfel încât să fie evitată aglomerația, chiar și cu acordarea sprijinului din partea organelor de asigurare a ordinii publice, nu este posibilă”, a scris Ludmila Boțan.

Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Rugămintea Mitropolitului Vladimir către autorități înainte de Blajini - detalii
Boțan a menționat că, în preajma sărbătorilor Pascale, cimitirele devin cele mai aglomerate locuri, iar respectarea măsurilor impuse de autorități devine imposibilă. Motivul este că, pe lângă aglomerație, există și tradiționala pomenire a răposaților prin consumul băuturilor alcoolice, a produselor alimentare, schimbul de pomeni și îmbulzeala în jurul mormintelor, iar acest lucru va duce nemijlocit la creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19. Directoarea cimitirului „Sfântul Lazăr” a precizat că măsura de interzicerea a desfășurării Paștelui Blajinilor la cimitire a fost impusă pentru toate cimitirele din Capitală, astfel ca să fie o abordare egală a problemei.

„Odată cu instituirea restricției de acces, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” se confruntă cu un număr mare de intrări nesancționate a persoanelor, care în opinia noastră acționează iresponsabil și nepăsător, sfidând în așa fel grav măsurile de securitate a sănătății și ordinii publice. La moment au fost suspendate principalele activități, cu excepția ceremoniilor de înhumare curente, fapt ce generează o reducere semnificativă a veniturilor întreprinderii. Cu toate acestea suntem conștienți de riscul răspândirii necontrolate a infecției, dar viața și sănătatea vizitatorilor noștri constituie o prioritate incontestabilă”, a mai scris Boțan.

Церковь - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Localitățile în care cimitirele vor fi deschise de Blajini

Ludmila Boțan a făcut apel la rațiunea și spiritul civic al cetățenilor și a îndemnat oamenii să opteze pentru petrecerea în siguranță a sărbătorilor. 

„Ne dorim să comemorăm pe cei trecuți în neființă, încă mulți ani înainte, dar în siguranță ori viața are întotdeauna prioritate!”, a scris Boțan.

Amintim că Mitropolitul Moldovei a venit cu o solicitare către autoritățile municipiului Chișinău pentru a permite desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire. 

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor în cimitire de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0