Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rugămintea Mitropolitului Vladimir către autorități înainte de Blajini - detalii

© Sputnik / Мирослав РотарьMitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Abonare
Mitropolitul Moldovei a venit cu o solicitare către autoritățile municipiului Chișinău pentru a permite desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire. O scrisoare în acest sens, Mitropolia a expediat-o miercuri, 5 mai, către primărie. 

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Primarul Capitalei Ion Ceban, dar și membrii Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică a municipiului Chișinău au fost rugați de către Mitropolitul Vladimir să le permită credincioșilor să meargă la cimitire de Paștele Blajinilor. Cu o solicitare în acest sens, Mitropolia a venit miercuri. În solicitare, mitropolitul Vladimir invocă drept argumente faptul că deja al doilea an consecutiv, credincioșii nu se bucură de acest praznic pentru pomenirea adormiților.

Cimitirele din Chișinău, închise de Blajini: Moldovenii, despre decizia autorităților>>>

Totodată, în scrisoare se menționează că și numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este într-o constantă și evidentă descreștere. Drept argument a fost prezentat și faptul că majoritatea creștinilor s-au conformat și respectă prevederile impuse de autorități privind prevenirea și răspândirea virusului de tip nou, iar ceremoniile religioase se desfășoară în aer liber și mormintele sunt poziționate la distanță mai mare de 1,5 - 2 metri.

„Autoritățile bisericești îndeamnă să meargă în grupuri restrânse și să se abțină de la mese de pomenire în locurile publice. Unele Comisii pentru Situații Excepționale din alte regiuni ale Republicii deja și-au revăzut deciziile, permițând credincioșilor să viziteze cimitirele în zilele de 9 și 10 mai. Vă asigurăm de toată deschiderea și colaborare în vederea bunei desfășurării a celei mai importante zile de pomenire a celor apăsați pe meleagurile noastre”, se mai menționează în scrisoarea adresată autorităților municipale. 
© Photo : Mitropolia Chişinăului şi a Întregii MoldoveMitropolia Moldovei solicită ca autoritățile să permită desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire
Rugămintea Mitropolitului Vladimir către autorități înainte de Blajini - detalii - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Mitropolia Moldovei solicită ca autoritățile să permită desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire

Precizăm că începând cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. Astfel, modalitatea de organizare și desfășurare a Paștelui Blajinilor este stabilită de comisiile teritoriale, în funcție de gradul de alertă.

Церковь - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Localitățile în care cimitirele vor fi deschise de Blajini

Autoritățile municipiului Chișinău au decis ca porțile cimitirelor din Capitală să fie închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Totuși, sunt și localități unde accesul în cimitire va fi permis. Spre exemplu, la Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Sănătate Publică. 

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0