Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Carburanții s-au scumpit din nou - Cât costă benzina și motorina

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaBenzinărie
Benzinărie - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Abonare
Prețurile la carburanți continuă să crească. Unii petroliștii au afișat la panou tarife mai mari cu până la un leu pentru un litru. Scumpirile vin la două săptămâni după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Unele benzinării din țară au afișat chiar de astăzi prețurile majorate la carburanți. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 a ajuns la prețul de 19 lei și 25 de bani, benzina extra la 20 lei și 95 de bani, iar motorina standard costă 16 lei și 25 de bani un litru.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Politică
Sandu, despre majorarea prețului la carburanți: Este o acțiune concertată
În același timp, la unele benzinării încă se menține prețul la benzina cu cifra octanică 95 aproape de 18 lei și de peste 15 lei la motorină. De la începutul anului 2021, aceasta este a cincea majorare a prețurilor. 

La sfârșitul lunii februarie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat un proiect de lege care ține de modificarea legii ce reglementează piața petrolieră din țară și plafonarea prețurilor la carburanți. Autorul proiectul este deputatul Alexandru Oleinic, care propune stabilirea unor reguli generale pentru calcularea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere.

Potrivit autorului, modificările propuse vor elimina abuzurile și vor crea un mecanism acceptabil de reglementare a prețurilor, bazat pe principiile unei economii de piață.

„Amendamentele introduse de Parlament în iulie 2018 la Legea pieței produselor petroliere, care a extins posibilitatea importatorilor și comercianților de a stabili prețurile, sunt nefondate”, se arată în comentariul la proiectul de lege. 

Potrivit autorului inițiativei, proiectul va duce la crearea unui mediu competitiv echitabil pe piață, în special în ceea ce privește companiile mici, deoarece regulamentul va exclude potențialul abuz de către operatorii mari, care dictează de facto prețurile și duc o concurență neloială.

În același timp, inițiativa vizează asigurarea celor mai corecte prețuri la combustibil, ținând cont de fluctuațiile de la bursele internaționale și regionale (Platts).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0