Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert, despre prețurile la combustibil: Există o înțelegere de cartel

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Abonare
În timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scad în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Expertul Sergiu Ungureanu a explicat pentru Sputnik Moldova de ce s-a produs acest lucru.

CHIȘINĂU, 23 apr - Spuntik. Timp de mai bine de o lună, prețul la carburanți a crescut de trei ori. Asta în timp ce la nivel mondial costul unui baril de petrol a scăzut în mod constant.

Reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) au declarat că reglementarea prețurilor la carburanți este prerogativa Consiliului Concurenței, iar cei de la Consiliu, la rândul lor, au menționat că totuși ANRE-ul este responsabil de prețurile la combustibil. 

Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a explicat în studioul Sputnik Moldova de ce în țară sunt majorate costurile pentru produsele petroliere.

„Aici există o înțelegere de cartel, iar acest lucru este evident. Această înțelegere există între cele mai mari companii care se ocupă de furnizarea produselor petroliere. Cine ar trebui să lupte cu asta este o întrebare. ANRE declară că Consiliul Concurenței ar trebui să se ocupe de acest lucru, cei din urmă spun însă că nu au asemena împuterniciri”, a menționat Ungureanu.

Potrivit expertului, este dificil să ieși din acest cerc vicios de speculații asupra cetățenilor, dar soluția totuși există.

Заправка автомобиля - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2021
Ce spune ANRE despre informația privind noua majorare a prețurilor la carburanți
Ungureanu susține că este necesar în primul rând să se modifice legislația și să se reglementeze prețul plafon pentru produsele petroliere din țară. Totodată, potrivit expertului, statul ar trebui să poată controla cât îl costă pe un furnizor să aducă un litru de benzină sau motorină în Moldova și la ce preț poate vinde în comerțul cu amănuntul.

„Autoritățile de reglementare ale statului nu au încă posibilitatea de a verifica modul în care se calculează prețul pentru un litru de benzină, deoarece este dificil, dar se poate face acest lucru pe baza unui număr de indicatori indirecți", a adăugat expertul.

Ungureanu a precizat că deocamdată statul nu se va implica în soluționarea acestei probleme, companiile mari ce dețin monopolul vor continua să speculeze pe seama prețurilor la carburanți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0