Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tănase: PAS, un partid „ermetic” care vrea să preia toată puterea

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Tănase
Alexandru Tănase - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Abonare
Fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase consideră că ar fi periculos pentru Moldova ca după parlamentare un partid să ia majoritatea în Parlament. El spune că o guvernare monocoloră ar genera niște procese antidemocratice, iar soluția potrivită ar fi o coaliție
Tănase: PAS un partid „ermetic” care vrea să preia toată puterea

Fostul politician Alexandru Tănase este de părere că soluția cea mai potrivită, după alegerile parlamentare, este să avem o guvernare de coaliție, iar în cazul în care am  avea un guvern monocolor, el ar genera doar corupție și intoleranță în societate.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie
„Nici o guvernare monocoloră n-a generat altceva decât uzurparea puterii, intoleranță sau corupție. Un guvern monocolor, așa cum visează unii, după alegeri, foarte repede se contopește cu administrația de stat, devine partid-stat, înconjurat de grupuri clientelare. De aceea, sunt mari riscurile ca o astfel de guvernare să devină una antidemocratică sau cel puțin să afișeze o democrație. Pentru Moldova cea mai bună soluție ar fi o guvernare de coaliție”, a precizat Tănase.

El mai spune că, în cazul în care PAS ar accede la guvernare, acest partid se va confrunta cu mai multe probleme, iar una dintre ele ar fi lipsa experienței administrative. Pentru opinia publică, spune Tănase, acest partid rămâne a fi un grup închis, ermetic, care comunică cu societatea prin slogane, briefinguri și etichetări. Tot el mai spune că nimeni nu cunoaște despre opțiunile lor ideologice sau afilierile lor doctrinare.

Maia Sandu la APCE - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
„Ceea ce am văzut eu în acest partid este că ei consideră că dețin adevărul în forma lui absolută. Noi nu cunoaștem ce se întâmplă în interiorul acestui partid, cum se iau deciziile care sunt punctele de vedere. Oameni cu experiență administrativă acolo nu sunt, asta este realitatea. N-am auzit niciodată ca cineva din acest partid să recunoască că a făcut o greșeală, undeva, în cazuri notorii cum ar fi acea asumare de răspundere sau încercarea de a reforma justiția într-un mod moldovenesc, unde Comisia de la Veneția și OSCE au demolat acele reforme. Nu am văzut la PAS capacitatea de a-și asuma anumite greșeli. Repet, este un grup închis de aceea, doar o guvernare de coaliție va asigura funcționarea instituțiilor democratice”, a punctat Alexandru Tănase.

Pe 11 iulie în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Pragul de accedere în Parlament pentru un  partid este de 5 %, pentru un bloc electoral din 2 partide este de 7% și pentru un bloc electoral din 3 partide pragul de accedere este de 9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0