Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Haos la limita absurdului total” - juriști despre situația în care s-a pomenit Moldova

© Sputnik / Mihai CarausProtest în fața Curții Constituționale. 28 aprilie 2021
Protest în fața Curții Constituționale. 28 aprilie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2021
Abonare
Pandemie, criză economică, lipsă de Parlament și Guvern și alegeri anticipate. Așa poate fi descrisă pe scurt situația în care se află Moldova.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Pentru prima dată în istoria sa, Moldova s-a pomenit într-o situație unică de anarhie. Țara nu are un guvern funcțional, parlamentul a fost dizolvat, iar în următoarele săptămâni Moldova va intra în campania electorală pentru două luni. Toate acestea pe fondul unei crize economice și pandemice. Situația este atât de unică, încât juriștii intervievați de Sputnik Moldova nu au putut răspunde ferm la întrebările cu privire la efectul anumitor restricții impuse în timpul stării de urgență, recomandând să aștepte deciziile structurilor competente.

Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Politică
Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate

Potrivit fostului judecător la CEDO Stanislav Pavlovski, decizia Curții Constituționale de anulare a stării de urgență era previzibilă, mai ales având în vedere evenimentele din parlament, presiunea asupra Curții Constituționale și protestele de lângă zidurile instituţie.

"Situația a atins nivelul la care a fost imposibil să se decidă altfel. Încă sper că instanța a luat decizia nu ca urmare a presiunii, ci pentru că au existat temeiuri legale pentru aceasta. Vreau să o cred", spune Pavlovski.

Decizia Curții Constituționale a fost imediat criticată de reprezentanții Partidului Socialiștilor într-un briefing de miercuri.

Odată cu anularea stării de urgență, consideră socialiștii, sunt anulate și măsurile de sprijinire a populației, între care compensarea cheltuielilor pentru energia electrică, interdicția de deconectare de la serviciile comunale pentru întârzieri la plata facturilor, compensarea medicamentelor pentru bolnavii de COVID care se tratează acasă, acordarea indemnizațiilor de șomaj pentru cei care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei, aducerea pensiilor la domiciliu etc.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Societate
Odată cu starea de urgență au fost anulate și restricțiile impuse de CSE? Ce spun experții

La o oră după decizia Curții Constituționale, președintele Parlamentului Zinaida Greceanii a organizat o ședință cu membrii guvernului interimar.

”Participanții la ședință au luat act de decizia Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021. S-a constatat faptul că măsurile de susținere socială a populației, urmare a deciziei respective, devin  nule, iar în consecință Parlamentul și Guvernul trebuie să identifice noi soluții pentru a sprijini păturile defavorizate”, este menționat într-un comunicat al Parlamentului.

Potrivit experților din domeniul dreptului, pentru prima dată în 30 de ani de independență, Moldova s-a pomenit într-o poziție atât de incertă. Potrivit lui Stanislav Pavlovski, o astfel de situație de anarhie în țară are loc în premieră.

"Nu avem guvern sau parlament, președintele nostru arată o pasivitate inacceptabilă. În plus, pandemia se adaugă la aceasta, se adaugă criza economică. Moldova nu a fost niciodată într-un asemenea haos. Prin urmare, va fi foarte dificil să spunem ce și cum va fi. Situația nu poate fi numită altfel decât haos la limita absurdului total", spune Pavlovski.

Fostul judecător propune să nu încerce să facă prognoze și să se aștepte deciziile structurilor competente în următoarele zile.

Iar juristul Pavel Midrigan este de părere că membrii CNESP trebuie să se adune într-o ședință și să revizuiască deciziile sale privind măsurile de protecție împotriva noului coronavirus. 

Заседание спикера парламента Молдовы и представителей действуйющего кабмина - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Politică
Spicherul Parlamentului a convocat o ședință cu participarea premierului interimar

„S-a creat un vacuum. Atunci când se anulează starea de urgență, ne întoarcem în perioada de până la instaurarea acesteia. Deciziile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică sunt mai slabe decât deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. COVID-19 încă nu a dispărut, de aceea nu știm cu ce măsuri am putea să ne pomenim a doua zi. În acest caz, CNESP trebuie să se întrunească într-o ședință și să decidă ce facem în continuare, ce măsuri trebuiesc respectate”, a menționat juristul Pavel Midrigan. 

Midrigan susține că, pe lângă neclaritatea în ceea ce ține restricțiile care sunt valabile în prezent, mai există și problema banilor pentru alegerile care ar urma să se desfășoare odată cu semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. 

„Cum poate Guvernul în exercițiu să aloce bani pentru aceste alegeri? Aici este necesar să se facă schimbări în buget, dar bugetul poate fi votat doar de Parlament. Aici avem o sumedenie de întrebări, dar cred că totuși, cu orice scop, se vor desfășura aceste alegeri anticipate”, a mai adăugat expertul. 

Precizăm că miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Sesizarea în acest sens a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova este în drept să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat în scurt timp decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021, iar Guvernul trebuie să decidă câți bani vor fi alocați pentru organizarea scrutinului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0