Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Odată cu starea de urgență au fost anulate și restricțiile impuse de CSE? Ce spun experții

© Photo : Miroslav RotariOrașul Soroca în carantină
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Abonare
CNESP trebuie să iasă și să explice care măsuri trebuiesc respectate și care au fost anulate odată cu starea de urgență. De această părere este juristul Pavel Midrigan, care susține că COVID-19 nu a dispărut iar restricțiile sunt încă necesare.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Juristul a declarat pentru Sputnik Moldova că odată ce a fost anulată stare de urgență, atunci s-au anulat și restricțiile impuse de către Comisia pentru Situații Excepționale, iar deciziile luate anterior de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică rămân în vigoare. Totuși, Pavel Midrigan este de părere că membrii CNESP trebuie să se adune într-o ședință și să revizuiască deciziile sale privind măsurile de protecție împotriva noului coronavirus. 

„S-a creat un vacuum. Atunci când se anulează starea de urgență, ne întoarcem în perioada de până la instaurarea acesteia. Deciziile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică sunt mai slabe decât deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. COVID-19 încă nu a dispărut, de aceea nu știm cu ce măsuri am putea să ne pomenim a doua zi. În acest caz, CNESP trebuie să se întrunească într-o ședință și să decidă ce facem în continuare, ce măsuri trebuiesc respectate”, a menționat juristul Pavel Midrigan. 

Domnica Manole - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2021
Politică
Ce a stat la baza deciziei Înaltei Curți: Explicația președintelui Domnica Manole
Midrigan susține că, pe lângă neclaritatea în ceea ce ține restricțiile care sunt valabile în prezent, mai există și problema banilor pentru alegerile care ar urma să se desfășoare odată cu semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. 

„Cum poate Guvernul în exercițiu să aloce bani pentru aceste alegeri? Aici este necesar să se facă schimbări în buget, dar bugetul poate fi votat doar de Parlament. Aici avem o sumedenie de întrebări, dar cred că totuși, cu orice scop, se vor desfășura aceste alegeri anticipate”, a mai adăugat expertul. 

Expertul susține că PAS speră că va obține o majoritate și că lucrurile din Legislativ se vor schimba, dar Midrigan a menționat că este sceptic că într-un timp atât de scurt schimbările ar putea fi atât de vizibile. 

Precizăm că miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Sesizarea în acest sens a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova este în drept să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat în scurt timp decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021, iar Guvernul trebuie să decidă câți bani vor fi alocați pentru organizarea scrutinului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0