Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: SUA au respins ideea soluționării conflictului diplomatic

© Photo : Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
Rusia a propus soluții pentru depășirea conflictului diplomatic între Washington și Moscova, însă partea americană a respins propunerea, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Rusia le-a propus SUA o soluție pentru depășirea conflictului diplomatic, însă administrația lui Joe Biden a respins-o, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu oferit agenției RIA Novosti.

Potrivit lui, cele două țări puteau reveni la niște relații normale, dacă acest lucru ar fi depins doar de Moscova. Ministrul a menționat că partea rusă a întreprins toate tentativele necesare, imediat după inaugurarea lui Biden.

“I-am amintit acest lucru lui Blinken. Fără a fi prea insistent. Pur și simplu am spus că un pas evident pentru o activitate normală ar fi anularea a tot ce a început Barack Obama, cu câteva săptămâni până la plecarea din funcția de președinte, trântind ușa, camuflându-și iritarea, a arestat proprietatea diplomatică a Rusiei, încălcând toate convențiile de la Viena, a expulzat diplomați ruși”, a declarat Lavrov.

Șeful diplomației ruse a menționat că discuția cu omologul său american, Anthony Blinken, a fost una “binevoitoare, calmă, pragmatică”. În timpul negocierilor, el l-a asigurat că Moscova este dispusă să-și reînnoiască contactele și să caute soluții reciproc avantajoase în toate direcțiile, când Washingtonul își va încheia procesul de formare a statelor de personal în Departamentul de Stat.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Lavrov a promis că va reacționa dur la încercările de a trecere „liniile roșii”

Lavrov a amintit că “apoi s-a declanșat o reacție în lanț”. El a subliniat că, de la bun început, Rusia a ignorat acțiunile SUA, pentru că administrația Trump a rugat să nu reacționăm la deciziile echipei lui Barack Obama, aflată în proces de plecare, însă odată cu venirea la putere a republicanilor situația nu s-a schimbat.

“Observăm că administrația Biden continuă să alunece pe aceeași pantă”, a declarat Lavrov.

El a adăugat că actualul președinte american, în prima sa discuție telefonică cu Vladimir Putin, l-a asigurat pe liderul rus că Washingtonul intenționează să efectueze o revizie serioasă a relațiilor și speră că după această discuție multe lucruri vor deveni mai clare.

“Însă rezultatele acestei discuții au devenit noile sancțiuni, la care suntem nevoiți să răspundem nu doar în oglindă, ci și, precum am avertizat, vom acționa asimetric în cele din urmă. Acest lucru vizează inclusiv, disparitatea substanțială în numărul diplomaților și a altor angajați care activează în cadrul misiunilor diplomatice americane din Rusia, depășind numărul diplomaților noștri din SUA”, a spus Lavrov.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Politică
Lavrov, despre afirmațiile scandaloase ale lui Biden la adresa lui Vladimir Putin

În încheierea, ministrul rus a subliniat că de relațiile dintre Moscova și Washington depinde stabilitatea internațională în multe domenii.

Pe 15 aprilie, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează 32 de persoane fizice și juridice. Instituțiilor financiare din SUA li se interzice să cumpere după 14 iunie obligațiuni de stat în timpul plasamentului inițial.

Totodată, Washingtonul a expulzat din țară zece angajați ai misiunii diplomatice rusești.

MAE al Rusiei a declarat că politica adoptată de SUA nu corespunde intereselor popoarelor din cele două țări. În replică, Rusia a expulzat zece angajați ai reprezentanții diplomatice americane și a recomandat ambasadorului SUA să revină la Washington pentru consultări. De asemenea, opt funcționari americani au interdicție de intrare în Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0