Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune Dodon despre decizia Curții Constituționale - Liderul PSRM a făcut un apel

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Igor Dodon a scris pe canalul său de telegram că prin decizia de astăzi, Curtea Constituțională a confirmat că această instituție s-a transformat într-un instrument politic, în mâinile politicienilor care ocolesc normele Constituției.

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Politică
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra mandatului Domnicăi Manole
"După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova" , a scris Dodon.

Liderul PSRM mai spune că în lunile următoare societatea trebuie să se aștepte la o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.

"Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor. Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc. Aceasta înseamnă trecerea totală a instituțiilor statului sub administrare externă și anume: a guvernului și parlamentului, curățarea dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, atacul asupra valorilor ortodoxe și a celor tradiționale, închiderea instituțiilor de presă care nu sunt finanțate din granturi și fonduri occidentale, persecutarea celor care gândesc altfel, tensiuni pe dimensiunea transnistreană, Găgăuzia și alte regiuni ale țării unde locuiesc reprezentanți ai altor etnii și moldoveni care nu se consideră români", susține liderul socialiștilor.

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
PSRM sau PAS - cine pierde în lupta dintre partide: Experți
Mai mult, Igor Dodon crede că în plan economic, țara trebuie să fie pregătită pentru reguli mai dure care vor fi impuse de FMI și Banca Mondială.

"Majorarea vârstei de pensionare (în anul 2020, socialiștii au redus vârsta de pensionare de la 62 de ani la 57 pentru femei și, respectiv, pentru bărbați), stoparea majorității programelor sociale, creșterea prețurilor și a impozitelor. În politica externă este vorba despre modelul pro-occidental unilateral orientat spre o confruntare cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, practica expulzării diplomaților ruși", precizează Dodon. 

În context, președintele PSRM a spus că toate forțele politice sănătoase trebuie să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei.

"Confruntarea politică dintre forțele politice pro-moldovenești se va transforma într-o luptă împotriva țării noastre și va permite forțelor occidentale să învingă la alegerile parlamentare anticipate. Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a conaționalilor noștri își dorește să locuiască în țara lor independentă, să întemeieze aici familii și să-și crească copiii, să prietenească cu toți, și în Est, și în Vest. Noi vom apăra interesele noastre naționale și vom lupta pentru Patria noastră, pentru Moldova!", a declarat Igor Dodon.

De precizat că hotărârea magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0