Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM sau PAS - cine pierde în lupta dintre partide: Experți

© Photo : Parlamentul Republicii MoldovaȘedința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020
Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
Lupta între partidele politice din Republica Moldova s-a acutizat, iar perdantul este cetățeanul de rând al acestei țări. Cum comentează experții acțiunile politicienilor moldoveni.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică din Republica Moldova este lipsit de bun simț față de cetățeanul acestui stat, iar țara noastră ar putea repeta scenarii mai vechi când oamenii au ieșit în stradă sau a fost izolată de partenerii de dezvoltare. De această părere sunt mai mulți experții în domeniul juridic. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, juristul Pavel Midrigan a declarat că există legea cu privire la partide, iar în legislație este stipulat foarte clar cu ce trebuie să se ocupe partidele politice.

Politolog: Mlaștina politică sau Ce ne așteaptă după alegerile anticipate>>>

„A venit acest val, băieții cu rucsacurile pe umăr care au trecut prin ONG-uri și care fac revoluții colorate. Toți au fost bine instruiți de peste hotare cum să răstoarne situația într-o țară sau alta. Toți au fost și sunt încă plătiți de peste hotare. Acum au venit cu o idee, ca și în Ucraina de altfel, că aici s-ar putea de schimbat lucrurile într-o altă direcție”, a declarat Midrigan.

El spune că scenarii de implicare din exterior pentru a schimba lucrurile și orientarea țării au fost gândite și puse la cale chiar până la 2009.

„Încă înainte de 2009 au fost aruncate primele semințe de transformare a Republicii Moldova într-un teritoriu care să depindă. Cu părere de rău, am ajuns să depindem”, a mai spus Midrigan.

Expertul politic menționează că lupta sterilă între partidele politice s-a acutizat, iar cetățenii își doresc schimbări. Oamenii vor o conducere decentă indiferent de denumirea partidului și de orientarea acestuia. Potrivit lui, unii dintre politicieni au poziții distructive.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul SUA, Dereck Hogan și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon

„Aici mă refer la lupta Președinției de a distruge Parlamentul. Dorește dizolvarea deoarece vrea un Parlament care să le convină lor. Să adopte acele legi și hotărâri care să le convină lor”, a specificat juristul.

El consideră că lupta între partide este profund în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova. Juristul este de părere că unii politicieni moldoveni nu se conduc de buchia legii, dar acționează după ambiția personală.

„Dacă ar fi o cultură politică elementară, s-ar duce acest dialog între puteri, iar Președinția nu face parte din putere. Această instituție este un arbitru. E necesar să existe o conlucrare între puterea executivă, legislativă și judecătorească”, a menționat Pavel Midrigan.

Expertul mai spune că și Curtea Constituțională ar face jocul politic al cuiva.

„Este regretabil. Era poate unicul pilon care putea menține situația sub control. Le-au dat undă verde pentru anticipate, care ar trebui să aibă loc, dar nu în această formă. Președintele statului a venit cu o poziție distructivă ceea ce este contrar bunului simț. Toți funcționarii sunt plătiți de către noi. Ei trebui să aibă o poziție pozitivă față de societate”, a mai adăugat specialistul.

Alegeri parlamentare anticipate, cea mai bună soluție pentru Republica Moldova

Această luptă între partidele politice ar putea reveni în albia normalității doar după alegerile parlamentare anticipate. Un exercițiu necesar pentru resetarea proceselor politice din Republica Moldova, dar și a instituțiilor statului. De această părere este expertul politic Ion Tăbârță.

„Pe de o parte, avem Președinția care în prezent se bucură de o legitimitate și susținere mare, iar de cealaltă parte avem partidul socialiștilor, care din păcate este prizonierul orgoliului lezat al lui Igor Dodon, după pierderea scrutinului prezidențial. Acest lucru are un impact negativ asupra politicii promovate de PSRM. Ultimele acțiuni legate de Curtea Constituțională nu cred că vor aduce puncte electorale socialiștilor pentru că s-a depășit anumite limite”, a precizat Tăbârță într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
Când ar putea avea loc alegerile anticipate: Ce spune Dodon

Acesta spune că soluția cea mai bună în acest moment ar fi să se ajungă la un numitor comun pentru stabilirea datei alegerilor anticipate.

„Acum foarte multe acțiuni vor depinde de Igor Dodon și PSRM. Dacă ei vor accepta decizia CC din 15 aprilie și vor acționa în mod constructiv pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, scenariul unui 7 aprilie 2009 ar putea fi evitat. În caz contrar ne așteaptă procese politice dureroase”, a menționat expertul.

PSRM sau PAS - cine pierde în lupta dintre partide

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice Victor Juc spune că, în această luptă dintre partide, PSRM va surpa doar într-o mică măsură suportul electoral acordat partidului proprezidențial (PAS). Perdantul este însă Partidul Socialiștilor.

„Acest fapt nu va duce însă la sporirea potențialului de care ar putea să se bucure PSRM. Eu nu știu cine îi consiliază, dar nu o face bine. Mai întâi l-au consiliat greșit pe Igor Dodon și acesta a pierdut la alegerile prezidențiale, iar acum, încercând să facă pe partidul serios care are grijă de cetățeni, nu obțin punctele necesare”, a precizat Juc.

Politologul spune că hotărârile adoptate de Parlament, legate de Curtea Constituțională, sunt un atac la adresa Înaltei Curți, iar în astfel de condiții Republica Moldova riscă să revină în 2018, când practic a fost izolată de partenerii de dezvoltare.    

Specialiștii în domeniul jurisprudenței spun că loc de dialog între partide politice practic nu mai există

„Dialog nu mai există încă de când Ion Chicu și-a prezentat demisia. Acum fiecare și-a determinat o strategie și o tactică în contextul viitoarelor anticipate, care nu se știe încă în ce lună vor avea loc”, a comentat Victor Juc.  

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Expert: De ce majoritatea parlamentară se opune alegerilor anticipate

Politologul este de părere că abia după alegerile anticipate va fi clar dacă jucătorii politici vor găsi un numitor comun sau situația va fi similară cu cea a statului Israel, care în timp de doi ani a mers de patru ori în alegeri anticipate. Victor Juc mai spune că în următorul legislativ ar putea intra PAS, PSRM, Partidul Nostru, Partidul Șor și PPDA, doar că este prea devreme să se vorbească despre o configurație. Cert este, spune Juc, că va fi necesară o majoritate parlamentară din două sau mai multe entități. 

Juristul Pavel Midrigan este de părere că pentru ca tabloul noului Legislativ să fie schimbat este nevoie de filtre, iar persoanele compromise să nu poată ajunge în fotoliul de deputat. Mai mult, acesta afirmă că trebui stabilit un model pentru persoanele care vor să ajungă în Parlament. Una din condiții ar fi reputația ireproșabilă.

Amintim, pe 15 aprilie Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil până în data de 30

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0