Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra mandatului Domnicăi Manole

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Abonare
Curtea Constituțională s-a expus asupra constituționalității privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au analizat deciziile Parlamentului privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat.

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
PSRM sau PAS - cine pierde în lupta dintre partide: Experți
"Asupra ridicării mandatului de judecător se pot pronunța doar magistrații Curții Constituționale, iar aceștia nu sunt angajații autorității care i-a numit. Ei sunt independenți. CC a statuat că ridicarea mandatelor judecătorilor CC reprezintă o imixtiune și încălcarea independenței aceste instituții. Nu am auzit niciun argument și această abordare a Parlamentului este o neglijare a prevederilor legale. Este un atac la adresa Curții", a declarat Sergiu Litvinenco, deputat PAS. 

De partea cealaltă, reprezentantul Parlamentului a precizat că deputații au avut suficiente argumente. 

"Motivul ședinței este integritatea. În cazul dat, hotărârile Parlamentului s-au bazat evoluția raportului juridice. Dacă Parlamentul a depistat propria eroare asta nu înseamnă că nu poate retrage actul prin care a decis ceva. Hotărârea Parlamentului din 2019 constituie un act administrativ cu caracter individual. Motivele de retragere sunt elementele de integritate", a spus Lilian Enciu, reprezentantul Parlamentului. 

După jumătate de oră, magistrații Curții Constituționale au anunțat că se anulează hotărârea prin care a fost revocat mandatul Domnicăi Manole.

"Examinând sesizările, Curtea Constituțională hotărăște: Se admit sesizările depuse de Litvinenco și Plângău. Se declară neconstituționale hotărârile din 23 aprilie 2021. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată", a anunțat Domnica Manole.

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței Parlamentului. Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar ulterior au votat numirea unui nou judecător. Este vorba despre candidatura lui Boris Lupașcu pentru care au ridicat mâna 56 de deputați. Astăzi, Lupașcu a anunțat că renunță la mandat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0