Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce pași trebuie să urmeze cuplurile care vor să adopte un copil

© Sputnik / Miroslav RotariStela Vasluian
Stela Vasluian - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sute de copii abandonați așteaptă să fie adoptați de către o nouă familie. În ce condiții pot fi înfianți și cât de muți moldoveni își doresc să ofere o casă micuților rămași fără grijă părintească?
Ce pași trebuie să urmeze cuplurile care vor să adopte un copil

Legea Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei descrie cu lux de amănunte procedura de înfiere a unui copil de către părinții adoptivi. Potrivit legii, persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea tutelară teritorială în a cărei rază îşi au domiciliul. Drept confirmare a depunerii cererii de adopţie, acestora li se eliberează certificat.

Centru de plasament pentru copii or.Ștefan Vodă  - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2020
Societate
Modificări în procedura de adopție și custodie a copiilor
La cererea de adopţie, adoptatorul anexează: copia de pe actul de identitate; copia de pe certificatul de naştere; copia de pe certificatul de căsătorie, în cazul adopţiei de către un cuplu căsătorit, sau copia de pe certificatul de divorţ, dacă este divorţat; certificatul de la locul de muncă despre funcţia deţinută şi despre cuantumul salariului sau copia de pe declaraţia de venituri sau un alt act similar, pentru ultimele 12 luni; copia autentificată de pe actul ce confirmă dreptul său de proprietate sau dreptul de folosinţă asupra unui spaţiu locativ; cazierul judiciar ș.a.

"Multe cupluri întâmpină deja dificultăți la prima etapă, afirmând că sunt multe acte pe care trebuie să le prezinte. Cei care-și doresc cu adevărat să adopte un copil sunt conștienți că este o procedură mai migăloasă, dar până la urmă sunt niște acte care demonstrează că sunt pregătiți pentru această schimbare în viața lor și corespund tuturor cerințelor de a crește și a educa un copil", a declarat pentru Sputnik expertul în adopția copiilor Stela Vasluian.

© Sputnik / Miroslav RotariAnastasia Gruzin
Ce pași trebuie să urmeze cuplurile care vor să adopte un copil - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Anastasia Gruzin

Anastasia Gruzin, specialistă a Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, spune că un alt obstacol pentru adoptatori apare din momentul în care trebuie să aștepte propunerea autorității tutelare teritoriale a copilului ce urmează a fi adoptat. Unii părinți au cerințe concrete cum ar dori să arate copilul, vârsta ș.a. Din acest motiv, pentru unii așteptarea este mai lungă.

"Dacă cuplul specifică că își dorește să adopte un copil cu vârsta de un an, să aibă ochi albaști și alte caracteristici concrete, atunci ar putea aștepta mai mulți ani "candidatura" potrivită. În alte cazuri, procedura durează 9-10 luni, cum ar fi o sarcină obișnuită", a subliniat specialistul.

Care sunt condiţiile de potrivire a adoptatorului și ce reguli trebuie respectate pentru încuviinţarea adopţiei în instanţă de judecată, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0