Legea Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei descrie cu lux de amănunte procedura de înfiere a unui copil de către părinții adoptivi. Potrivit legii, persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea tutelară teritorială în a cărei rază îşi au domiciliul. Drept confirmare a depunerii cererii de adopţie, acestora li se eliberează certificat.
"Multe cupluri întâmpină deja dificultăți la prima etapă, afirmând că sunt multe acte pe care trebuie să le prezinte. Cei care-și doresc cu adevărat să adopte un copil sunt conștienți că este o procedură mai migăloasă, dar până la urmă sunt niște acte care demonstrează că sunt pregătiți pentru această schimbare în viața lor și corespund tuturor cerințelor de a crește și a educa un copil", a declarat pentru Sputnik expertul în adopția copiilor Stela Vasluian.
Anastasia Gruzin, specialistă a Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, spune că un alt obstacol pentru adoptatori apare din momentul în care trebuie să aștepte propunerea autorității tutelare teritoriale a copilului ce urmează a fi adoptat. Unii părinți au cerințe concrete cum ar dori să arate copilul, vârsta ș.a. Din acest motiv, pentru unii așteptarea este mai lungă.
"Dacă cuplul specifică că își dorește să adopte un copil cu vârsta de un an, să aibă ochi albaști și alte caracteristici concrete, atunci ar putea aștepta mai mulți ani "candidatura" potrivită. În alte cazuri, procedura durează 9-10 luni, cum ar fi o sarcină obișnuită", a subliniat specialistul.
Care sunt condiţiile de potrivire a adoptatorului și ce reguli trebuie respectate pentru încuviinţarea adopţiei în instanţă de judecată, aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova