Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mai multe interpelări la Procuratură și SIS pe numele lui Litvinenco

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Abonare
Deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova va înainta mai multe interpelări pe numele deputatului PAS, Sergiu Litvinenco.

CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik. Mai multe interpelări pe numele deputatului PAS Sergiu Litvinenco vor fi adresate Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, SIS, Ministerul Educației, de către deputatu PSRM, Vasile Bolea. Deputatul va solicita MAI și PG tragerea la răspundere a cetățeanului Litvinenco pentru denunț fals și calomnie. Totodată, socialistul vrea ca MECC să ofere detalii cu privire la studiile deputatului PAS.  

Protest din fața Curții Constituționale  - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
Sediul CC, păzit la indicația Maiei Sandu: Lupașcu nu are acces

„Voi depune demers și la adresa MECC, și a universității unde și-a făcut studiile cetățeanul Litvinenco. Ceea ce scrie și cum se manifestă îmi trezește dubii că are studii în domeniul dreptului. Solicit să-mi fie prezentate borderourile cu notele cetățeanului și dovada că a fost la ore. De asemenea, voi depune o interpelare ex-Președintelui țării, Vladimir Voronin, cu rugămintea să-mi comunice cum Litvinenco a ajuns să lucreze la Președinție și cum s-a manifestat la locul de muncă”, a declarat Bolea. 

Totodată, socialistul spune că deține informații precum că Sergiu Litvinenco ar fi avut mai multe întâlniri cu judecătorul Curții Constituționale Nicolae Roșca. În context, Bolea a cerut ca SIS, Procuratura Generală și Ministerul de Interne să investigheze acest caz, pentru a stabili dacă deputatul PAS a intervenit în deciziile magistratului.

„Pe parcursul ultimului an, Sergiu Litvinenco se întâlnea cu fostul membru PAS și ex-avocatul Maiei Sandu, în prezent judecător la CC Nicolae Roșca. Cei doi au discutat agenda Curții, poate se consultau pe diferite soluții la unele decizii. Am să adresez interpelare de deputat la Procuratura Generală, MAI și SIS, să stabilească geolocația și să fixeze întrunirile între cei doi și să dea o apreciere juridică acestor întruniri, dacă aceste întâlniri între Litvinenco și Roșca reprezintă ingerință în actul justiție”, a mai spus deputatul.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
Ultima oră: Hotărârile Parlamentului cu privire la Înalta Curte, suspendate

În replică, Sergiu Litvinenco anunță că-l va da in judecată pe socialistul Bolea pentru calomnie. Într-un comunicat de presă emis de PAS este precizat că Litvinenco s-ar fi întâlnit cu Roșca din întâmplare.

„M-am văzut accidental, așa cum m-am văzut cu multe alte persoane, cu domnul Roșca la inaugurarea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și la două înmormântări – a domnului Cataranciuc și a domnului Cotorobai. Respect independența judecătorilor Curții Constituționale și deciziile acestei instituții. Anume independența Curții Constituționale reprezintă puterea ei în fața uzurpatorilor. Acest lucru Vasile Bolea nicidecum nu-l poate înțelege. Totodată, anunț că îl voi da în judecată pe Vasile Bolea pentru calomnie”, este specificat în comunicatul PAS

De asemenea, Vasile Bolea a declarat că Hotărârile Parlamentului privind numirea sau scoaterea din funcție a unei persoane nu pot fi atacate la Curtea Constituțională. Precizarea a fost făcută de deputatul socialist Vasile Bolea în cadrul unui briefing de presă. Acesta spune că aceste acte pot fi contestate în instanța de judecată - la Curtea de Apel.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2021
Politică
PAS cere dosar penal pe numele lui Igor Dodon și Boris Lupașcu
Demersul deputatului socialist Vasile Bolea vine ca reacție la sesizarea făcută sâmbătă, 24 aprilie, Procuraturii Generale de către un grup de deputați PAS, printre care și Sergiu Litvinenco, care au cerut dosare penale pe numele lui Igor Dodon și Boris Lupașcu.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a anunțat pe Facebook că el și camarazii lui au depus această sesizare la Procuratură.

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod Penal ”Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod Penal ”Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională”, scrie dputatul pe pagina sa de Facebook.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0