Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A rămas sau nu Manole fără mandat de judecător - fost președinte al CC

© Sputniklexandru Tănase
lexandru Tănase - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Abonare
Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că abrogarea hotărârii de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole nu poate avea efect de încetare a mandatului.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al CC scrie că declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM” este una politică și reflectă viziunile celor care au votat-o.

Domnica Manole  - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
Hotărârea de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecător al CC, anulată

Cât privește constituționalitatea destituirii/revocării Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți, Alexandru Tănase spune că, potrivit Legii, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale

„O astfel de intervenție reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, scrie constituționalistul pe Facebook.

Alexandru Tănase s-a referit și la procedura de revocare a Domnicăi Manole. În context, acesta face referire la Hotărârea Curții Constituționale din 20 mai 2013, prin care se stabilește că „votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului”.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2021
Politică
Parlamentul a adoptat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”

„Mai mult ca atât, nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice”, mai spune Alexandru Tănase.

În concluzie, fostul președinte al CC spune că abrogarea actului de numire în funcție a Dominicăi Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Amintim, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

În prezentarea proiectului de hotărâre, socialistul Vasile Bolea a precizat că este vorba de un proiect care anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0