CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Proiectul de hotărâre pentru adoptarea declarației de recunoaștere a caracterului captiv al Curții Constituționale nu se regăsea în ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. Șeful Legislativului Zinaida Greceanîi a propus ca acesta să fie inclus pe agendă prin vot.
Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier.
„Decizia Curții Constituționale este un atac asupra suveranității poporului precum și scoate la iveală caracterul său dictatorial. (...) Curtea a deraiat de la propria jurisprudență. Curtea a ignorat practicile internaționale, în special cele ale Consiliului Europei. Ne angajăm să luptăm pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului. (...) Comunicăm despre nerecunoașterea avizului Curții Constituționale și acordăm vot de neîncredere judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca”, a spus Vasile Bolea.
Fracțiunea PAS a părăsit sala de plen încă la începutul ședinței, iar fracțiunea PPDA i-a urmat exemplul.
„Ceea ce faceți voi este o farsă. Îmi pare rău că vorbiți de uzurpare. (...) Cineva nu a vrut pe bune să propună Guvernul, iar cineva nu a vrut pe bune să voteze guvernul. E plin parlamentul de declarații sterile. În loc să ne concentrăm pe proiecte importante pentru societate, cât încă nu e dizolvat parlamentului, voi manipulați cu farse. Haideți să nu trecem liniile roșii. Nu participăm la farsă, nu participăm la circ. Părăsim sala de plen”, a spus deputatul PPDA Alexandru Slusari.
Și democrații au criticat proiectul de hotărâre.
„Ceea ce facem noi acuma este un lucru fără precedent care nu va aduce nimic bun. Noi urmărim un scop juridic sau politic? Așa cum au fost numiți pe criterii politice acești judecători, așa se încearcă acum să fie demiși acești judecători”, a declarat democratul Nicolae Ciubuc.
„Noi trebuie să dăm o apreciere a ceea ce s-a întâmplat și ce au făcut acești judecători. Această declarație are un caracter politic”, a precizat socialistul Vasile Bolea.
Și PRO Moldova a declarat că nu va susține proiectul de hotărâre, pentru că, potrivit lui Andrian Candu, tot acei care au votat pentru învestirea în funcție a celor trei judecători ai CCM solicită acum demiterea lor. „E o declarație politică pentru că se calcă pe aceeași greblă. Voi i-ați votat. Ce ați semănat - aceea culegeți”, a declarat Candu.
Curtea Constituțională a recunoscut pe 15 aprilie existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea parlamentului moldovenesc. Președintele CC, Domnica Manole, a precizat că la decizia instanței au fost anexate două opinii separate ale judecătorilor Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.
Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate. Totuși, acest decret nu poate fi emis câtă vreme în Moldova este instituită stare de urgență.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova