Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, atunci când cuplurile au fost nevoite să petreacă mai mult timp împreună sau au avut parte de multe dificultăți financiare sau de comunicare.
Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.
"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.
De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.
În primele luni a anului curent, forțele de ordine au înregistrat peste 3700 de sesizări din partea victimelor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova