Puși în situația să petreacă mai mult timp împreună, din cauza desfășurării activității profesionale de acasă sau pierderii temporare a locului de muncă, relațiile dintre soții care trăiau în neînțelegeri și violență s-au înrăutățit și mai mult. Ca urmare, mai mulți dintre ei, în special victimele violenței în familie, decid să divorțeze și să înceapă o viață nouă. Despre aceasta vorbesc chiar copiii pe parcursul ședințelor on-line, desfășurate în cadrul Programului ”Aleg să mă simt bine”. De asemenea, fenomenul a fost constatat și de către unii avocați și psihologi, care oferă asistență femeilor victime ale violenței în familie. Pentru a înțelege legătura dintre pandemia de COVID-19 și înrăutățirea relațiilor între soți, am solicitat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, opinia psihoterapeutului Liliana Chisari.
”În cadrul ședințelor de terapie on-line, femeile îmi spun că viața lor se ruinează ca urmare a stopării activității lor și a conectării non-stop cu abuzatorul. Când nu te mai simți importantă la serviciu, nu te simți valorificată, ești umilită și judecată în continuu, când ești neiubită, starea de depresie se intensifică. Aceste femei au ajuns la limită. Pandemia le-a demonstrat că nu mai pot închide ochii la tot ce le afectează, că nu mai pot amâna divorțul, că e timpul să-și vindece viața și să trăiască liber”, a relatat Liliana Chisari.
Liliana Chisari: Tolerarea violenței provoacă dependență de abuzator
Pandemia a ajutat unele femei să învingă frica față de abuzator. Anume această stare, trăită în continuu, face victima dependentă față de persoana care îi face rău.
”Justificarea femeilor că tolerează violența soților de dragul copiilor sau averii agonisite împreună este o iluzie. În realitate, în spatele argumentelor invocate se află frica. Aceasta le cuprinde psihicul în totalitate, le induce o stare de panică și isterie. Ca urmare, tolerează violența soților. Iar toleranța duce la dependența față de abuzator”, a explicat Liliana Chisari.
Mai mult, toleranța nu-i determină pe soții violenți să-și schimbe comportamentul, consideră Liliana Chisari.
”Principiile de viață ale abuzatorilor sunt total diferite de principiile unei familii armonioase. Ei au nevoie să-și demonstreze dreptatea, de aceea obligă victimele să le aprobe comportamentul. Abuzatorii fac în așa fel încât victima să se simtă vinovată. Chiar dacă unii își cer scuze, asta nu înseamnă că își schimbă atitudinea. Astfel, își ”spală” starea de vină pe care o simte pentru moment”, a subliniat Liliana Chisari.
Mai multe detalii aflați din fișierul audio.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova