Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări

© Sputnik / Mihai CarausEremei Priseajniuc
Eremei Priseajniuc - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Abonare
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a vorbit despre procesul de achiziție a vaccinului contra COVID-19 și desfășurarea campaniei de vaccinare, comparativ cu alte țări.
Procesul de vaccinare din Moldova, în comparație cu alte țări

Prima și cea de-a doua etapă de vaccinare în țara noastră a demarat exclusiv datorită donațiilor de vaccin din străinătate. Deocamdată, Republica Moldova nu a procurat nicio doză de ser din bani proprii, iar negocierile autorităților cu producătorii de vaccinuri durează mai mult decât ne-am fi așteptat.

Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Societate
China va oferi țării noastre 150 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19
Eremei Priseajniuc spune că toate țările lumii se confruntă cu epidemia și nimeni nu a fost pregătit să facă față unei asemenea situații de amploare. Deși în alte țări procesul de vaccinare a început încă la finele anului 2020, acest lucru nu ar trebui să ne demoralizeze, susține specialistul.

"Cu toții învățăm din mers, poate trebuiau întreprinse măsuri mai rapid, dar e important că avem acea inițiere a procesului de imunizare a populației și până astăzi avem circa 100 de mii de cetățeni vaccinați, ceea ce constituie 2,2 procente", a subliniat Eremei Priseajniuc.

Potrivit lui, procesul de vaccinare decurge mai lent în țara noastră, comparativ cu statele europene. Bunăoară, în România deja 15 procente din populație au beneficiat de imunizare. Există mai mulți factori de care depinde această situație.

 "Comparativ cu spațiul european, procentul nostru este foarte mic, dar trebuie să luăm în calcul capacitatea de aprovizionare cu vaccin, disponibilitatea centrelor de vaccinare ș.a. Toate acestea trebuie să meargă în paralel. Trebuie să reieșim din disponibilitatea vaccinului pe piață și oferirea acestuia de către statele producătoare – Marea Britanie, Rusia, China, pentru că țările care au dezvoltat vaccinul vor asigura în primul rând populația țării lor", a conchis Priseajniuc.

Amintim că în data de 2 martie în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. La prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și a celor care au vârsta între 18 și 60 de ani dar suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0