Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi singuri ne vom determina interesele naționale și vom trasa linia roșie

© Sputnik / Mikhail Metzel / Accesați arhiva multimediaЕжегодное послание президента РФ Федеральному Собранию
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În mesajul său către Adunarea Federală, președintele rus Vladimir Putin a subliniat importanța unității, coeziunii și responsabilității. Doar prin eforturi comune pot fi depășite etapele dificile și consolidată poziția țării.

Vladimir Putin s-a adresat cu primul său mesaj prezidențial în noua lume post-pandemică și, deși lupta împotriva covid încă mai continuă, se poate deja vorbi cu încredere nu doar despre lumina de la capătul tunelului, ci despre depășirea sigură a unei provocări fără precedent. Iar președintele și-a început discursul tocmai cu acest aspect, menționând că, chiar de la începutul pandemiei de coronavirus, când mulți au evaluat situația din țară și din lume ca fiind o incertitudine absolută, el a avut pe lângă îngrijorare și convingerea fermă că vom depăși cu siguranță toate provocările.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Rusia
Putin: Rusia se angajează să protejeze valorile tradiționale

În această rememorare nu a fost niciun fel de siguranță exagerată de sine sau laudă – dimpotrivă, Putin a vrut să sublinieze faptul că el crede în puterile noastre în orice situații, chiar și în cele mai dificile și de neînțeles. Fiindcă atunci când suntem uniți, suntem de neînvins – acest lucru într-adevăr funcționează. De-a lungul istoriei, poporul nostru a câștigat, a depășit provocările grație unității lui, a amintit Putin, menționând că chiar și acum "cetățenii, societatea, statul au acționat responsabil și solidar, unindu-ne, am putut acționa cu anticipație". Pentru noi în prim-plan au fost familia, prietenia, ajutorul reciproc, compasiunea, unitatea – adică acele "capse" pe seama cărora individualiștii "progresiști" adoră să facă glume. Aceste valori spirituale și morale, care sunt deja uitate într-o serie de țări, a declarat Putin, dimpotrivă, pe noi ne-au făcut mai puternici – "și vom apăra și proteja întotdeauna aceste valori".

Să fie apărate nu numai prin cuvinte, ci și prin fapte, adică prin noi măsuri de sprijin social pentru familii și copii, pe care le-a anunțat șeful statului în cadrul discursului său. Acest sprijin este necesar nu doar pentru că criza i-a afectat în primul rând pe cei mai săraci – nu, acesta este un curs strategic pentru protejarea și sporirea poporului, care, așa cum a subliniat din nou Putin, reprezintă principala prioritate națională. Criza coronavirusului doar a accentuat principala problemă a Rusiei – cea demografică. Președintele a numit direct situația din domeniul demografiei ca fiind una ieșită din comun. Și a propus o serie de măsuri care ar trebui să ne permită să revenim la o creștere durabilă a populației. Și lucrurile nu se vor limita doar la ele – pentru a rezolva această sarcină dificilă, guvernul va trebui, în speță până la 1 iulie, să pregătească un întreg sistem de măsuri pentru sprijinirea familiilor cu copii. Aici scopul este cel de a reduce la minimum riscul de sărăcie pentru astfel de familii – pentru că altfel nu vor funcționa niciun fel de măsuri de stimulare a creșterii natalității.

Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Rusia
Putin: Rusia dezvoltă cu majoritatea țărilor relații bazate pe respect reciproc

Ce a propus deja acum Putin? În primul rând, creșterea sprijinului direct pentru familiile cu copii care se află într-o situație dificilă, adică au un venit sub două salarii minime – la indemnizațiile deja existente pentru copiii cu vârsta sub șapte ani, să se introducă, suplimentar, din 1 iulie, plăți lunare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani din familii monoparentale. De acest lucru vor beneficia milioane de astfel de familii – cele în care inițial nu a existat tată sau în care părinții sunt divorțați.

În al doilea rând, va exista o discriminare pozitivă față de mamele tinere care lucrează: acum concediul medical pentru îngrijirea copilului sub vârsta de șapte ani va fi plătit în proporție de 100% din câștig, indiferent de vechimea în muncă.

În al treilea rând, pentru prima dată se introduc plăți lunare pentru femeile însărcinate – cele care se află într-o situație financiară dificilă. Viitoarele mame trebuie să simtă sprijinul statului – nu numai din punct de vedere moral și medical, ci și material.

Vor fi achitate în continuare și indemnizațiile unice universale pentru copii, de anul trecut – indiferent de nivelul veniturilor: în august, vor fi plătite zece mii de ruble pentru fiecare elev.

Toate aceste măsuri nu sunt importante doar în sine – este principială tendința. Putin promovează treptat o politică de sprijinire a familiilor și copiilor, care este acum consolidată și de amendamentele constituționale de anul trecut. Putem fi siguri că și în următoarele discursuri vor fi introduse noi forme de sprijin social pentru copii și familii, pentru că principalul nostru obiectiv național acum este dobândirea unei astfel de stări de lucruri, încât o familie cu trei copii să devină o normă, să devină cea mai răspândită în Rusia. Fără aceasta, nu vom putea inversa situația demografică într-adevăr excepțională, care și reprezintă, de altfel, principala provocare pentru Rusia – și nu situația internațională. Desigur, și ea poate fi numită extraordinară – dar niciunul dintre vârtejurile sale nu amenință însăși existența Rusiei.

Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Rusia
Putin: Ne dorim relații bune cu toți participanții la dialogul internațional

Pentru că înțelegem cu cine și cu ce avem de-a face și suntem capabili să ne asigurăm propria securitate și să ne garantăm o dezvoltare pașnică. Partea de politică externă a discursului a fost destul de mică, dar emoțională și sinceră.

Declarând că tonul egoist și arogant în conversația cu noi este inutil – noi vom găsi întotdeauna o modalitate de a ne apăra poziția și de a ne apăra interesele – Putin a îndemnat direct să nu provoace, să nu agreseze Rusia:

"Unele țări au început să aibă un obicei de-a dreptul indecent: din orice motiv, și cel mai des în general fără niciun motiv, să agaseze Rusia. Sport, un nou gen de sport – cine va spune ceva mai tare.

În acest sens, ne comportăm într-o manieră extrem de reținută, voi spune direct fără ironie – s-ar putea spune, modest. De multe ori nu răspundem în general nu numai la acțiuni neprietenoase, dar și la grosolănii directe. Noi dorim să avem relații bune cu toți participanții la dialogul internațional, dar vedem ce se întâmplă în viața reală: așa cum am mai spus, Rusia este agățată ba aici, ba acolo, fără niciun motiv. Și, evident, în jurul lor, imediat, ca și în jurul lui Shere Khan, se învârt tot felul de "mici Tabaqui", totul ca la Kipling: urlă pentru a-și îmbuna suveranul. Kipling a fost un mare scriitor.

Noi, într-adevăr, dorim să avem relații bune cu toți participanții la dialogul internațional, inclusiv, apropo, cu cei cu care relațiile în ultimul timp nu se prea leagă, să spunem așa. Nu dorim să ardem punțile. Dar dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept nepăsare sau slăbiciune și intenționează ei însuși să dea foc definitiv punților sau chiar să le arunce în aer, atunci trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur".

S-ar părea că această formulare este exhaustivă în sine – dar Putin a decis să o consolideze chiar și pe aceasta. A ieșit  și mai clar, și mai dur:

"Organizatorii oricăror provocări, care amenință interesele fundamentale ale securității noastre, vor regreta ceea ce au făcut așa cum nu au mai regretat de mult timp ceva".

În același timp, Putin nu amenință pe nimeni – el doar răspunde la atacurile celora care trasează în mod constant linii roșii pentru Rusia, trasându-le exclusiv acolo unde se află interesele noastre naționale fundamentale. Dar și despre liniile roșii, Putin a spus foarte clar:

"Sper că nimeni nu se va gândi să pășească peste așa-numita linie roșie în raport cu Rusia. Iar pe unde să treacă aceasta vom determina noi înșine, de la caz la caz".

Da, noi înșine vom determina care sunt interesele noastre naționale, interesele lumii rusești – atât în interiorul țării, cât și pe arena internațională. Asta ar putea să placă sau nu – dar acest lucru va trebui luat în calcul de toți și întotdeauna.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0