Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru persoanele cu dizabilități: Acestea ar beneficia de mai multe înlesniri

© Sputnikdizabilitate
dizabilitate - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Abonare
Trei proiecte sociale ce vizează persoanele cu dizabilități au fost votate astăzi în prima lectură de către deputații din Parlament. Inițiativele urmează a fi completate cu amendamente și apoi ar urma să fie votate în cea de-a doua lectură.

CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. Deputatul fracțiunii PAS Dan Perciun a prezentat în plenul Legislativului trei proiecte sociale ce vizează persoanele cu dizabilități.

Parascovia Munteanu - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Angajarea în câmpul muncii: Dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități

Mai exact este vorba despre scutirea acestor persoane de plata pentru ascensor, compensarea cheltuielilor de către stat pentru protezarea ochiului, indiferent de circumstanțele în care persoanele care și-au pierdut ochiul. De asemenea, autorul a propus subvenționarea locurilor de muncă și taxelor pentru transport la locul de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Toate trei proiecte au fost votate în prima lectură și urmează a fi revizuite și completate cu amendamente pentru a fi votate în lectura a doua. 

În primul proiect este vorba despre scutirea de plată pentru ascensor a persoanelor care sunt imobilizate la pat. Autorul acestui proiect, deputatul Dan Perciun, a explicat necesitatea acestui proiect prin faptul că persoanele țintuite la pat nu folosesc ascensorul și nu ar fi corect ca aceștia să achite taxe pentru serviciul de care nu beneficiază. Deputații au discutat acest proiect și au propus să vină cu anumite amendamente pentru a completa proiectul de lege. 

Cel de-al doilea proiect la fel vizează persoanele cu dizabilități, mai exact pe cei care din diverse motive au pierdut un ochi sau chiar ambii. Astfel, autorul proiectului propune ca statul să-și asume cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului, ale aparatului locomotor, precum și ale pacienților cu anoftalmie.

Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova  - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2020
Societate
Ce înseamnă să ai un copil cu dizabilități – Povestea unei mame

Conform proiectului, cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetul asigurărilor obligatorii de asistentă medicală gestionat de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Potrivit deputatului Dan Perciun, în acest moment CNAM acoperă doar cheltuielile suportate de pacienții diagnosticați cu cancer, ceea ce defavorizează alte categorii de pacienți care necesită sprijin. Totodată, autorul proiectului a menționat că anual se realizează o sută de proteze de acest gen, dintre care 70% sunt contra cost. Prețul mediu este de 2 900 de lei. 

Cel de-al treilea proiect prevede instituirea unor măsuri de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilități. Mai exact, se propune ca angajatorul să faciliteze condițiile de muncă pentru cei cu nevoi speciale, prin utilarea cu echipamente, dispozitive și tehnologii de acces, prin angajarea personalului de suport și prin adaptarea spațiului. Vor fi amenajate rampe, grupuri sanitare accesibile și vor fi instalate mijloace de orientare tactilă sau vizuală. Excepție vor face clădirile noi și cele aflate în proces de reconstrucție.

De asemenea, autorul propune ca statul să ofere mai multe facilități celor care vor angaja persoane cu dizabilități. Acum, ei primesc o subvenție lunară de 30% din salariul mediu lunar pe economie, iar Dan Perciun propune ca această alocație să fie majorată până la 50 la sută.

Proiectul mai prevede că persoanele cu dizabilități accentuate sau severe, care se angajează pe o perioadă nedeterminată sau determinată, pot beneficia, la solicitare, pe toată durata angajării de o subvenție lunară neimpozabilă, pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

Proiectele urmează să fie votate în lectura a doua. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0